Hoeveel heb je nodig na je pensioen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als je met pensioen gaat, ziet je leven er misschien anders uit dan nu. Dit heeft effect op je maandlasten. Het is dan ook bijzonder moeilijk om nu al je maandlasten voor later te bepalen. Maar het is natuurlijk goed te weten of je straks met je pensioen rond kunt komen. Hoeveel heb je nodig om goed te leven?

Pensioen berekenen

De pensioensimulator ‘Kenuwpensioen’ is niet langer online. In afwachting van een nieuwe berekeningstool, kan je terecht op:

- de Pensioenlijn, op het gratis nummer 1765,
- MyPension (voor loontrekkenden)
- info@rvp.fgov.be (voor loontrekkenden),
- CC@pdos.fgov.be (voor ambtenaren),
- info@rsvz-inasti.fgov.be (voor zelfstandigen).

In de maand na je 55e verjaardag krijg je sowieso automatisch een loopbaanoverzicht. Je kan dan ook een raming van jouw pensioenrechten aanvragen.

Vragen die jij je moet stellen om te berekenen wat je nodig hebt

Een groot deel van de maandlasten zijn voor jouw woning. Maar als je met pensioen gaat, verandert je woonsituatie misschien.

1. Blijf je in dezelfde koop- of huurwoning wonen? Of wil je groter of kleiner gaan wonen? 2. Hoe schat je jouw gezinssituatie in? Weet dat dit bepalend is voor de kosten van energie en water, maar ook voor de gemeentebelasting. 3. Heb je een hypotheek? Heb je je hypotheek afgelost? Dan zijn jouw maandlasten voor de woning een stuk lager.

Een tweede grote post van jouw maandlasten zijn de dagelijkse uitgaven.

1. Je bent waarschijnlijk nu weer met twee. Dat betekent dat je in de supermarkt minder zal uitgeven. Heel wat seniorentarieven maken het internet, de krant, de TV ... goedkoper. 2. Geen studerende of inwonende kinderen meer? Dan bespaar je op jouw dagelijkse uitgaven. 3. Denk ook na over de kosten voor een auto of ander vervoersmiddel: zijn dit er 1 of 2? Groot of klein? 4. Dekt je ziekenkas alles wat je later misschien ook nodig hebt? 5. Wil je meer op vakantie gaan of reizen als je met pensioen bent?