Hoe zit het eigenlijk met de ozon in Vlaanderen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Prachtige zomerdagen hebben ook een schaduwzijde: hete temperaturen kunnen gepaard gaan met veel ozon in de lucht. Zowel de hitte, de zon als de ozonpieken kunnen de gezondheid schaden.

We hebben allemaal wel van het Ozon-gat gehoord en hoe we voor het milieu moeten zorgen. Maar hoe zit het nu eigenlijk in Vlaanderen? Is daar de Ozon gevaarlijk voor onze gezondheid?

Ozon

Ozon ontstaat uit reacties van gassen zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen onder invloed van zonlicht. Het wordt dus niet rechtstreeks uitgestoten; door inwerking van uv-licht op de aanwezige luchtverontreiniging op warme zomerdagen wordt ozon op leefniveau gevormd. Ozon heeft zeer sterke oxiderende eigenschappen die schadelijk zijn voor zowel mensen als planten.

De stoffen die de zomersmog veroorzaken komen vrij bij de verbranding van brandstoffen door de industrie en het verkeer. Een tweede belangrijke bron is de verdamping van oplosmiddelen. Oplosmiddelen zitten bijvoorbeeld in verf, lak, lijm, reinigingsmiddelen en inkt. Als op de uitgestoten stikstofoxiden en de vluchtige organische stoffen overdag fel zonlicht schijnt, wordt uit die stoffen door een chemische reactie ozon gevormd. Dit proces neemt enkele uren in beslag. Daardoor is de concentratie ozon het hoogst tussen ongeveer 12 uur ’s middags en 20 uur ’s avonds.

Kan ik last krijgen van Ozon?

De meest voorkomende klachten bij hoge ozonconcentraties:

- prikkende ogen - irritatie van de slijmvliezen, hoesten

Vooral oudere mensen, jonge kinderen en mensen met ademhalingsproblemen doen best geen zware inspanningen tijdens de piekuren tussen 12 uur en 22 uur ’s avonds. Ook in de stad heeft men hier meer last van.

Omdat de ozonconcentraties binnenshuis gemiddeld de helft lager zijn, kunnen gevoelige personen beter binnen blijven tijdens hete dagen met veel Ozon.

Ozon brengt ook schade toe aan planten. Zichtbare effecten zijn spikkels of verbleking van het blad. Onzichtbare effecten zijn verminderde weerstand en aantasting van de cellen. Daardoor gaat er meer energie naar het herstellen van plantweefsel, ten nadele van de groei. Voor gewassen leidt dat tot opbrengstvermindering, voor bossen tot minder biomassaproductie en een vermindering van de biodiversiteit. Chronische blootstelling aan lagere ozonconcentraties heeft een grotere impact op vegetatie dan acute blootstelling aan hoge concentraties. Langdurige blootstelling aan ozon zorgt ook voor de verwering van materialen zoals rubber en kunststoffen.

Ozon in Vlaanderen

Je controleert de Ozon-waarden in Vlaanderen hier: http://www.vmm.be/lucht/ozon

Op de website warmedagen.be krijg je tips om gezond te blijven bij heet weer en hoe je Ozon-problemen kan vermijden.