Hoe wratten voorkomen en behandelen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bijna 1 persoon op 10 heeft last van wratten. Meestal is dit geen ernstig probleem en de meeste wratten verdwijnen ook weer vanzelf na een paar maanden.

Wratten kunnen echter erg vervelend zijn en worden vaak als “vies” ervaren dus de meeste mensen willen ze zo snel mogelijk kwijt zijn! Hoe kan je wratten voorkomen, hoe kan je ervan af geraken? Lees onze tips!

Wat is een wrat?

Een wrat is een harde, eeltachtige verdikking van de opperhuid in de vorm van een ruw bloemkoolachtig bobbeltje. Op zich ongevaarlijk, maar wel lastig, lelijk en zeer besmettelijk.

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Heeft u last van wratten, dan bent u besmet met het humane papilloma virus (HPV). Dit virus zorgt voor een snelle celdeling in de huid. Hierdoor ontstaan er goedaardige verdikkingen op de huid.

Meestal verschijnen wratten op voeten en vingers maar het kan ook op andere lichaamsdelen. Vooral kinderen en tieners hebben er last van, wat niet wil zeggen dat volwassenen eraan ontsnappen.

Hoe wratten vermijden?

Wratten zijn bijzonder besmettelijk en worden overgedragen van huid tot huid, of via besmette voorwerpen of oppervlaktes. Het virus zal binnenglippen via een zeer kleine opening of blessure (vaak onzichtbaar voor het blote oog).

Schoenen of sokken, de vloer in de badkamer, zwembaden of kleedkamers in de sportzaal zijn de ideale overdragers van die vervelende wratten. Om dat te vermijden, is het goed om schoenen of slippers aan te doen in gemeenschappelijke douches of ruimtes.

De incubatieperiode van wratten varieert van 2 tot 6 maanden. Het zou dus kunnen dat je al 3 maanden niet meer naar het zwembad bent geweest en toch plots een wrat ziet verschijnen.

Hoe moet je een wrat behandelen?

Heb je net een wrat op je voet ontdekt? Geen paniek! Wratten verdwijnen soms gewoon vanzelf na enkele maanden.

Om de vermenigvuldiging van wratten te vermijden, kan je er beter zo veel mogelijk afblijven en kan je eventueel een hydraterende crème aanbrengen. Heb je last van je wratten? Dan kan je best eens bij je apotheker langsgaan die een aantal producten heeft om wratten te bestrijden.

Als dat niet helpt, kan je een afspraak maken met een dermatoloog die een aantal efficiënte methodes heeft om wratten aan te pakken. Contacteer in ieder geval je arts als de wrat groter wordt, bloedt of pijnlijk is… of gewoon in geval van twijfel!