Hoe verzorg ik teak tuinmeubels?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Teak tuinmeubels zijn duurzamer, maar is het niet veel meer werk ze te onderhouden?

Eerst en vooral; teak tuinmeubelen MOET je niet onderhouden. Teakhouten tuinmeubelen vergrijzen van nature van goudbruin naar zilvergrijs. Teakhout vergrijst door de reactie op zuurstof en zonlicht (UV). Dit heeft verder geen invloed op de levensduur van het hout, enkel op de kleur en het uitzicht.

Teakhout is een natuurlijk materiaal en daardoor kunnen er in de eindnerf van de onderdelen, b.v. de poten en armleuningen, haarscheurtjes ontstaan en daarna weer verdwijnen onder invloed van weersveranderingen en de daaruit voortvloeiende verandering van het vochtgehalte van het hout. Zulke kleine scheurtjes zijn normaal, met name bij de zwaardere meubelstukken, en hebben geen nadelige invloed op de levensduur of bruikbaarheid van je tuinmeubelen.

Teakhouten tuinmeubelen kunnen in principe het gehele jaar buiten staan. Wel wordt er aangeraden om de meubelen voor de winter eerst goed te reinigen en/of te beschermen met een teakolie of teak sealer. Ook als teak ruw en verweerd lijkt te zijn, bevat het genoeg natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Simpel gezegd: ruw en verweerd teak is een cosmetisch probleem, geen onderhoudsprobleem. Als je een perfect glad oppervlak wilt, adviseren wij om de teak met de hand licht op te schuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren veroorzaakt extra hitte en kan daardoor zwarte vlekken veroorzaken op uw teak. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

De kleur van je teakhouten tuinset bewaren?

Als jij wil dat je teakhouten tuinset haar originele kleur behoudt, kan je de meubels behandelen met teakolie. Als je tuinset al vergrijsd is, moet je eerst het tuinset reinigen met teakreiniger.

Mag ik vernis gebruiken om de kleur te bewaren?

Coatings, zoals een vernis, blijven niet oneindig goed. Water dringt op een gegeven moment door de coating heen, wat scheuren en afbladderen veroorzaakt. Teak met vernis moet dan intensief worden geschuurd om de vernis te verwijderen, wat het onderhoud zwaar maakt. Bovendien zien tuinmeubelen met een glimmende coating op het hout er niet echt mooi en natuurlijk uit.