Hoe schrijf ik mijn testament? Enkele tips

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De dood is niet bepaald een heuglijk onderwerp waar mensen graag over praten… Toch wacht u beter niet met het opstellen van uw testament tot u stokoud bent! Het opstellen van een testament biedt heel wat voordelen. Zo kunt u aan de hand van uw testament zelf bepalen wie wat zal krijgen (of althans gedeeltelijk, want de wet beschermt bepaalde personen zoals kinderen en echtgenoten of echtgenotes). U kunt bijvoorbeeld uw vleugelpiano nalaten aan uw vriendin van weleer die muzikante is of uw juwelen aan uw dochter… Een ander – en dit keer psychologisch – aspect mogen we ook niet uit het oog verliezen: het opstellen van een testament werkt bevrijdend. Eenmaal de klus geklaard is, zult u zich een pak lichter voelen.

U wilt zelf uw testament schrijven

In dit geval spreken we van een “olografisch” testament.

Neem een blad papier

U kunt in principe om het even welk blad papier gebruiken. Vergeet echter niet dat dit document misschien vele jaren moet meegaan. Het is dan ook verstandig om uw testament neer te pennen op sterk papier dat de tand des tijds zal doorstaan.

Gebruik uw mooiste pen

Uw testament moet met de hand geschreven worden. Een testament uittypen met behulp van een schrijfmachine of een computer is dus verboden. Dat geldt trouwens ook voor testamenten die op tape, op video of op een andere manier worden vastgelegd.

Het is ook verboden om het neerpennen van uw olografisch testament toe te vertrouwen aan een derde persoon: u en alleen u kunt uw testament schrijven.

Een kleine verduidelijking die misschien vanzelfsprekend lijkt: een testament is iets persoonlijks. Het is dus hoegenaamd niet mogelijk om samen met uw echtgenoot of echtgenote een testament voor jullie beiden op te stellen!

Wees duidelijk en precies

Hoe duidelijker het testament is opgesteld, hoe kleiner de kans dat er interpretatievragen rijzen op de dag dat het testament uitgevoerd wordt. Als u het over een goed heeft, geef dan details over hoe dat goed eruitziet, waar het vandaan komt… En als u twijfelt over de juridische termen, klop dan even aan bij een specialist, een advocaat of notaris.

Plaats uw handtekening en de datum op het document

Uw handtekening en de datum waarop het testament werd opgesteld, moeten verplicht op het document worden aangebracht.

Bewaar uw testament op een veilige en vindbare plaats

Het is uiterst belangrijk dat u uw testament zorgvuldig bewaart. Maar let op: een testament dat té goed werd verstopt, zal niemand vinden wanneer u er niet meer bent… U doet er dus goed aan om het document in bewaring te geven, bijvoorbeeld bij een notaris.

Herbegin zo vaak als u maar wilt

U kunt zoveel testamenten opstellen als u maar wilt. Indien deze elkaar echter tegenspreken, zal enkel met het meest recente testament rekening gehouden worden (althans wat de geschilpunten betreft).

Voorbeeld :

In een testament op datum van 1 mei 1999 laat u uw vleugelpiano na aan uw vriendin uit uw kindertijd. Uw verlovingsring laat u echter aan uw dochter na.

In een testament op datum van 23 december 2003, laat u diezelfde piano na aan de vereniging “Muziek voor allen”.

Als het tweede testament voldoet aan alle wettelijke voorwaarden (handtekening, datum…), dan zal uw piano een plaatsje krijgen in de lokalen van de vereniging “Muziek voor allen”. De vriendin uit uw kindertijd zal niets aan die situatie kunnen veranderen.

Het eerste testament zal echter niet nietig verklaard worden: de punten die niet door latere testamenten worden tegengesproken, zullen geldig blijven. Uw verlovingsring zal dus naar uw dochter gaan als geen enkel nieuw testament dat tegenspreekt.

U wil deze taak toevertrouwen aan een professional

Als u niet in de mogelijkheid verkeert om zelf eigenhandig uw testament te schrijven, zult u voor een van de volgende mogelijkheden moeten kiezen: het “authentieke” testament of het “internationale” testament. In beide gevallen is de aanwezigheid van een notaris en van twee getuigen (of van een tweede notaris) vereist.

In geval van een authentiek testament moet u uw testament aan de notaris dicteren; in geval van een internationaal testament, moet u persoonlijk uw testament overhandigen aan de notaris en moet het testament niet handgeschreven zijn. Het mag – in dit laatste geval – zelfs geschreven zijn door een andere persoon dan uzelf.