Hoe (on)gezond is peper?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Net als zout vind je zwarte peper op bijna elke keukentafel. Terwijl hele boeken zijn geschreven over zoutconsumptie en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, heeft zwarte peper weinig aandacht van experts gekregen. Hoe (on)gezond is zwarte peper eigenlijk?

Peper tegen kanker

Eerste onderzoeken wijzen alvast op de voordelen van koken met peper.

Deze onderzoeken hebben zwarte peper gekoppeld aan het verwijderen van heterocyclische amines of HCA’s; de kankerverwekkende chemicaliën die ontstaan ​​wanneer vlees wordt verkoold of gekookt bij hoge temperaturen.

Een groep aan de Kansas State University ontdekte dat het mengen van één gram fijne zwarte peper met 100 gram rundergehakt - wat neerkomt op ongeveer een theelepel zwarte peper per half pond vlees - de vorming van kankerverweekende stoffen tijdens het koken vrijwel volledig heeft geëlimineerd.

Peper om de spijsvertering te bevorderen

Peper kan ook de spijsvertering ondersteunen. "Er zijn een aantal dierstudies die wijzen op een mogelijk voordeel voor het maag-darmkanaal", zegt Keith Singletary, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Illinois, die een overzicht schreef van de verschillende onderzoeken naar peper. Hoewel het bewijs niet altijd consistent is, suggereert een deel ervan dat zwarte peper de uitscheiding van spijsverteringsenzymen kan stimuleren die je helpen je vol te voelen na een maaltijd en vergemakkelijken de doorvoer van voedsel door het maagdarmkanaal. "Het kan ook de opname van bepaalde voedingsstoffen verbeteren", voegt de wetenschapper eraan toe.

Peper is dus gezond!?

Het zou geweldig zijn als een beetje zwarte peper op je eten alle beweerde gezondheidsvoordelen waar maakt. Maar het onderzoek tot nu toe ondersteunt dit niet. "Of de hoeveelheid zwarte peper die voor culinaire doeleinden wordt gebruikt enig gezondheidsvoordeel heeft, is niet bewezen.’, zeggen wetenschappers. ’We moeten daarvoor eerst nog veel, veel meer studies uitvoeren.’

In elk geval heeft men geen sporen gevonden dat peper de gezondheid zou kunnen schaden, zoals bij zout. Dan maar beter te veel peper bij de maaltijd gebruiken, voor het geval het toch goed tegen kanker is!