Hoe omgaan met angst?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De gebeurtenissen in Parijs in het voorbije weekend, maken iedereen bang. Maar vooral ouderen blijken daar meer last van te hebben.

Ongeveer tien procent van de ouderen heeft last van angststoornissen. De klachten kunnen goed worden behandeld, maar bij negen van de tien ouderen gebeurt dat niet. Ze hebben ermee leren leven, maar komen wel bij de huisarts met klachten. Een juiste diagnose en een goede behandeling geeft hen hun zelfstandigheid terug en draagt bij aan hun kwaliteit van leven.

Herken je een van deze symptomen bij jezelf of bij anderen?

- Niet op straat durven, niet met het openbaar vervoer durven reizen.
- Sociaal contact mijden
- Smetvrees
- Controledwang
- Overbezorgdheid
- Slecht slapen door piekeren

Een veel voorkomende angststoornis is paniekstoornis met agorafobie (niet de straat op durven, niet met openbaar vervoer reizen). Drie andere meer of minder voorkomende angststoornissen bij ouderen zijn de sociale fobie (verjaardagen, feestjes, telefoontjes mijden, geen hulp vragen); dwangstoornis (smetvrees, controledwang), posttraumatische stress ofwel piekerstoornissen (overbezorgdheid, nervositeit, slecht slapen).

Hoe omgaan met angst?

Dat ouderen niet meer zouden kunnen profiteren van een psychologische behandeling klopt niet. Vergeleken met jongere mensen, reageren ouderen net zo goed of zelfs beter op cognitieve gedragstherapie.

In de cognitieve gedragstherapie leren ouderen wennen aan de angst en leren ze omgaan met situaties die hen angstig maken. Het is een heel doelgericht en gestructureerd trainingsprogramma, waarin samen met de oudere gekeken wordt welke situaties het meest en welke het minst bedreigend zijn. De oudere krijgt informatie en uitleg en leert dat de paniekaanval weliswaar lastig, maar niet gevaarlijk is.

Vraag een doorverwijzing naar een psycholoog bij je huisarts. Schaam je niet voor je angst; win je zelfstandigheid terug en heb de moed dat in eigen handen te nemen!