Hoe kiest u uw droomcruise?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een verblijf op een boot op de Middellandse Zee of de Wolga… Cruises zijn een manier van reizen die steeds meer 50- en 60-plussers verleiden die op zoek zijn naar iets anders. Maar zorg ervoor dat u goed nadenkt over uw bestemming en over verschillende details die bepalend zullen zijn voor het goede verloop van uw verblijf. Hier volgen enkele tips!

Welk reisbureau kiezen?

Het internet wemelt van de reisbureaus en websites die cruises aanbieden. Let op: bepaalde van die cruises worden georganiseerd door internationale ondernemingen en zijn niet noodzakelijk in uw taal. Andere cruises worden dan weer aangeboden op grote schepen die een heel groot aantal passagiers kunnen ontvangen. Gedaan met de rust dus.

Om een en ander makkelijker te maken voor u, organiseren verschillende reisbureaus cruises die speciaal bestemd zijn voor 55-plussers. De cruises die wij selecteerden zijn in het Frans en tellen een beperkt aantal deelnemers. Het ritme van de reis is gemoedelijk en de animatie is aangepast. Een ander voordeel is dat alles voor u geregeld is. U hoeft zich dus nergens zorgen over te maken.

Rivier- of zeecruise?

Eigenlijk bestaan er twee soorten cruises: riviercruises die een rivier of stroom afvaren; en zeecruises die u op zee laten reizen.

Riviercruises hebben verschillende voordelen die steeds meer 50-plussers weten te bekoren. “Een riviercruise is veel rustiger, minder druk dan een zeecruise. Deze cruises zijn beter afgestemd op een seniorenpubliek”, vertelt Béatrice Henin van Vacances Bleues. “Een ander voordeel van een riviercruise is dat men in een kleine haven, in een stad inscheept. Dat is veel gemakkelijker en aangenamer. De wachttijden zijn minder lang dan wanneer men in een zeehaven inscheept”, vervolgt Béatrice Henin.

Vertrek per vliegtuig of niet?

Steeds meer cruises vertrekken vanuit Frankrijk. “Dat is een criterium dat erg belangrijk is voor de 60-plussers”, benadrukt Hélène Marrassé, product manager toerisme van het reisbureau voor 50-plussers.

Door vanuit Frankrijk te vertrekken, vermijdt u tijdverlies en ontsnapt u aan de ongemakken van een vliegtuigreis: lange wachttijden in de luchthaven, inchecken van de bagage... Vele cruises naar de Maghreblanden of het Midden-Oosten vertrekken bijvoorbeeld vanuit de haven van Marseille. Andere cruises naar Noorwegen of Rusland vertrekken vanuit Calais.

De all-informule kiezen?

Bij de keuze van uw cruise zullen er u verschillende opties aangeboden worden, vooral indien u kiest voor een reisbureau voor het brede publiek. In dat geval hangt alles af van het soort reis dat u wenst. “De meeste 50-plussers verkiezen een reis waarbij voor alles gezorgd wordt, zodat zij zelf nergens voor hoeven te kijken”, vertelt Béatrice Henin van Vacances Bleues, een organisatie die gespecialiseerd is in reizen voor 50- en 60-plussers. De meerderheid van die reisorganisaties biedt dus all-informules aan: catering, animatie, vervoer en bezoeken tijdens de tussenstops.

Welke animatie?

Door te kiezen voor cruises die zich specifiek tot gepensioneerden richten, vermijdt u de discotheken en andere activiteiten die snel ondraaglijk worden voor wie op zoek is naar rust.

Het voordeel van seniorencruises is dat ze aangepaste animatie aanbieden, zoals gezelschapsspelen, salondansen... “Wanneer we een zanger uitnodigen voor een cruise die zich richt tot 55-plussers, dan kiezen we een zanger die iedereen van die generatie goed kent”, legt Hélène Marrassé uit, product manager toerisme van het reisbureau voor 50-plussers.

Waarheen gaat de reis?

Tot slot moet u nog uw bestemming kiezen. De Middellandse Zee komt het vaakst voor en biedt tal van mogelijkheden. Maar de reisorganisaties bieden ook originelere bestemmingen aan, zoals Noorwegen, Rusland of IJsland. U kunt het ook minder ver zoeken, met een even aantrekkelijke en vaak minder dure reis. Een cruise op de Seine bijvoorbeeld, of een gastronomisch verblijf op de Rhône of op verkenning langs de kastelen van de Loire.

Laat u ook niet verrassen door het klimaat. Ook al reist u op het water, al te hoge temperaturen kunnen heel snel onaangenaam worden, vooral tijdens de tussenstops aan land. Cruises in het Noorden zijn dan ook uitermate geschikt tijdens de zomerperiode, terwijl de Middellandse Zee veel aangenamer is in de herfst.

Lees ook het artikel "De mooiste cruises".

Meer weten

Raadpleeg ook de websites van de belangrijkste reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in cruises voor 50-plussers:
- www.cruisetravel.be
- www.odysseus.nl/
- www.cruiseplus.be