Hoe je zonwering schoonmaken?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Nu de zon er eindelijk is, schaam jij je voor je zonwering?

Waarschijnlijk ontkom je er niet aan; een zonwering moet toch enkele keren in je leven schoongemaakt worden.

Vuil voorkomen

Toch kun je enkele stappen ondernemen om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de zonwering professioneel wordt gemonteerd. Hiermee voorkom je onnodig onderhoud of schade in de toekomst. Het is verstandig om, wanneer dit mogelijk is, de zonwering onder een dakgoot te plaatsen. Hiermee kan je al een groot deel van vuil op het zonnescherm voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat het zonnescherm opgerold wordt bij stevige wind of regenbuien. Mocht het doek toch vochtig worden, laat het dan eerst goed drogen voordat je het zonnescherm oprolt. Hiermee voorkom je schimmelvlekken op het doek.

Zelf schoonmaken

In de meeste gevallen kan de zonwering gereinigd worden met water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het doek kunnen beschadigen of vlekken kunnen achterlaten. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, kies dan voor een schoonmaakmiddel wat speciaal voor zonwering gemaakt is. Je kan je daarvoor het best informeren bij een winkel of specialist voor zonweringen. Het doek kan met behulp van een zachte borstel en water aan beide kanten worden schoongemaakt.

De kast waarin het doek wordt opgerold, kan eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek en lauwwarm water.

Specialisten

Bij markiezen zijn vaak de biezen (spijkerband) en de volants (de onderste vaak gegolfde rand) na verloop van tijd op. Knikarmen of uitvalschermen krijgen behalve vervuild doek ook te maken met andere gebreken in de vorm van slaphangend stof, kapotte onderdelen of een slechtlopend mechanisme.

Na het droog afborstelen van het doek, wassen ze het zonnescherm met een speciaal ontwikkelde shampoo. Met een zachte borstel brengen ze het middel diep in de vezel aan en laten ze het enige tijd inweken. Hierdoor verdwijnt niet alleen het oppervlaktevuil, maar ook het vuil dat in het doek zelf zit. Naderhand spoelen ze het zonnescherm af met schoon water en laten ze het drogen. Als het nodig is stellen vakmensen het scherm opnieuw af zodat het weer mooi recht is uitgelijnd en soepel in- en uitschuift.

De laatste stap in het schoonmaakproces is het aanbrengen van de coating. Het scherm is in de fabriek voorzien van een beschermlaag. Deze laag verdwijnt in de loop der tijd door alle weersinvloeden. Onze impregneerbehandeling maakt het doek weer vuil- en waterafstotend en zorgt er voor dat het vuil zich niet makkelijk aan het doek kan hechten. De kleurechtheid blijft langer gewaarborgd door een uniek UV-kleurfilter dat in de coating verwerkt is.