Hoe betalen op internet?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Betalen wordt steeds virtueler. Zeker als je op het internet winkelt, is de afstand tussen winkel en koper groot. En dus vraag je je af hoe je veilig kan betalen aan een handelaar die je niet ziet of kent...

Klassieke betaalsystemen

Wanneer je iets koopt in een internetwinkel, kan je rechtstreeks geld sturen, via een overschrijving of via een geldtransfertsysteem. Dit is over het algemeen af te raden. Als je met een malafide handelaar te maken hebt, heb je immers weinig kans om je geld nog terug te zien wanneer je merkt dat er iets niet in de haak is.

Een veiliger alternatief is het gebruik van een kredietkaart, zoals Visa, MasterCard of American Express. Om te beginnen zullen onbetrouwbare handelaars geen contract krijgen van deze kredietkaartmaatschappijen. En mocht er toch frauduleus gebruik worden gemaakt van je kredietkaart, zullen de uitgevers ervan de gevolgen op zich nemen. Op die manier zit er steeds een beveiliging tussen jou en de winkel bij wie je iets koopt.

Online betaalsystemen

Je kan echter nog een stap verder gaan. Er bestaan online systemen, die een extra ’buffer’ verzorgen. Het bekendste en meest gebruikte voorbeeld is PayPal. Zij spelen tussenpersoon tussen de betaler en de te betalen partij. Jij betaalt dus aan PayPal, en zij betalen degene bij wie je iets koopt. Zij letten er dan ook op dat degene die verkoopt, te betrouwen is. En mocht dat niet zo zijn, nemen zij het risico op zich. Jij verliest dus je geld niet wanneer je de goederen niet krijgt, of wanneer ze defect toekomen, ...

Betalingen doen met PayPal kost je niets. Je moet eigenlijk een soort ’rekening’ openen bij PayPal waar je geld op stort (via kredietkaart, of overschrijving). Vanop die rekening betaalt PayPal dan je leverancier. Een erg bekend voorbeeld waarvoor PayPal wordt gebruikt als betalingskanaal is eBay. Het is ondertussen ook mogelijk om PayPal via je GSM of via je tablet PC te gebruiken. Verwacht wordt zelfs dat in de toekomst PayPal gebruikt kan worden als een betalingsmiddel in een gewone (echte) winkel.

Veilig winkelen

Het is natuurlijk verstandig om een veilig betalingssysteem te gebruiken wanneer je online een aankoop doet. Maar vooraleer te betalen, kan je ook best nakijken of je wel in een veilige winkel aan het shoppen bent. Enkele tips daarover vind je hier.