Hoe besparen op gas en elektriciteit?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Dat de kosten voor energie een grote hap uit je budget nemen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. En het is er de laatste maanden niet beter op geworden. Tijd om in te grijpen.

Je kan natuulijk zuiniger omgaan met gas en elektriciteit, dat is nog steeds de beste manier om deze kosten onder controle te houden. Maar je kan ook op zoek gaan naar een betere prijs voor je energie. Daar liggen eveneens mogelijkheden tot besparen.

Veranderen van leverancier

Er zijn verschillende leveranciers van gas en van elektriciteit actief op de markt. De meest bekende zijn Luminus, Electrabel, Nuon en Essent. Maar er zijn er ook nog een boel anderen zoals Belpower, Eneco of Lampiris. Omdat de markt is vrijgemaakt, kan iedereen ongehinderd de beste leverancier kiezen. Hierbij kan je trouwens gerust een andere leverancier kiezen voor je aardgas dan voor je elektriciteit.

Als je van leverancier verandert, hoef je niets te wijzigen aan je installatie of je meters. En, niet onbelangrijk, het kan kostenloos. Tenzij je een lopend contract vroegtijdig opzegt, dan moet je mogelijk een verbrekingsvergoeding betalen.

Vergelijk de prijzen

Een eerste besparingsoefening die je kan doen, is de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken. Hiervoor bestaan er verschillende websites. De bekendste is die van de vreg, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt. Zoek je jaarlijks verbruik op en klik hier om de test te doen. Een andere site die een eenvoudige vergelijking toelaat, is www.mijnenergie.be. Hier kan je ook rekening houden met specifieke kortingen of "welkomstpremies".

Groepsaankopen

Een andere manier om je energiefactuur beduidend te drukken, is meedoen met een groepsaankoop. Er zijn het voorbije jaar enkele spectaculaire voorbeelden geweest van provinciale groepsaankopen. Hierbij werden prijzen bedongen die tot 30% onder het gemiddelde tarief van de grote leveranciers lagen.

Ook in 2012 zullen een aantal provincies weer groepsaankopen organiseren, zoals Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Je kan je daar nu al aanmelden. Je moet pas beslissen of je werkelijk overstapt wanneer de uiteindelijke prijzen bekend zijn.

Er zijn ook andere organisaties die met groepsaankopen betere prijzen proberen te bedingen. Een voorbeeld daarvan vind je via www.samensterker.be.