Hoe Covid-19 ons leven op zijn kop zette?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sinds het coronavirus zich in het land heeft gevestigd, dan de insluiting die op 18 maart door de regering Wilmès werd opgelegd, zijn onze levens en onze gewoontes veranderd. Er is een tijd van aanpassing nodig geweest om deze nieuwe situatie te accepteren, waarbij gezelligheid alleen op afstand mogelijk is. Want insluiting betekent isolatie.

Toch kunnen sommigen onder de senioren dit isolement niet accepteren. Te veel beperkingen, verveling, gebrek aan communicatie... Dus, hoe ga je om met de afwezigheid van geliefden (familie of vrienden) en andere buurtrelaties?

Hoe kan ik hulp krijgen?

- Levering van boodschappen en andere farmaceutische producten:
Veel supermarkten leveren de producten van uw keuze, zolang u maar gebruik maakt van internet. Wat de farmaceutische producten betreft, vraag iemand die u kent om naar uw apotheek te gaan, een gebaar dat niet kan worden geweigerd.

- Neem contact op met uw gemeentehuis:

Verschillende gemeenten hebben stappen ondernomen om senioren te helpen in deze moeilijke tijden. In Brussel bijvoorbeeld : https://www.brussel.be/senioren Raadpleeg de website van uw gemeente, die waarschijnlijk soortgelijke maatregelen heeft genomen in Vlaanderen.

Hoe blijf je bezig?

- Lenteschoonmaak. Het is het juiste seizoen, en je zou het verkeerd hebben zonder te doen. Het is zo fijn om in een huis (een flat) te wonen dat gezond, luchtig en schoon is.

- Lezen. Vaak uitgesteld wegens tijdgebrek, is lezen een uitstekend initiatief. Het is het goede moment om de dikke, ietwat intimiderende boeken van Tolstoj, Proust, Garcia Marquez of Dostojevski aan te pakken...

- Telefoontjes met vrienden en familie. Aarzel niet om gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen, zoals Skype, Whatsapp, Signal, enz.

- Tuinieren. Want er gaat niets boven het spenderen van energie in uw tuin aan het planten van fruit, groenten of bloemen. Als u geen tuin heeft, kunt u een balkon hebben, waar u bijvoorbeeld ook mooie bloemen of cherrytomaten kunt planten.

- Oefening... Niets bijzonders. Eenvoudige en gecoördineerde bewegingen, zoals yoga of Tai-chi.

Blijf thuis en heb geduld totdat de insluiting voorbij is. Het komt wel goed.