Hoe Alzheimer voorkomen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Kan Alzheimer voorkomen worden? Een interessante vraag gezien er nog geen behandeling is gevonden om Alzheimer te genezen.

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar en ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn de oorzaken ervan en de behandelingsmethoden voor genezing nog onbekend.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft meer vrouwen dan mannen. Meestal duikt de ziekte de kop op na de leeftijd van 65 jaar.

De oorzaken van Alzheimer zijn nog niet goed gekend, zelfs als verschillende studies hebben aangetoond dat een hoog gehalte van “goede” cholesterol en antioxidanten in het lichaam de ziekte zouden tegengaan. Ook de vitamines C en E, evenals omega-3vetten zouden het lichaam beschermen tegen de ontwikkeling van Alzheimer.

Alzheimer : de eerste symptomen

- verwardheid
- verstoring in het korte termijn geheugen
- concentratieproblemen en problemen met de ruimtelijke oriëntatie
- veranderingen in de persoonlijkheid
- taalproblemen
- stemmingswisselingen
- overdreven angsten en depressie
- verlies van eetlust en slaapstoornissen
- moeilijkheden met dagelijkse activiteiten zoals koken, zich wassen, zijn bestek gebruiken
- apathie, gebrek aan motivatie

Anti-Alzheimer voedingstips

1. Eet dagelijks minstens 5 porties fruit en groenten zodat je voldoende antioxidanten opneemt.

2. Eet minstens tweemaal per week vis, waarvan minstens eenmaal vette vis (zalm, sardientjes, makreel, forel)

3. Verminder de aanvoer van verzadigde vetzuren (boter, slagroom, sauzen, gefrituurde gerechten, beignets, ontbijtkoeken, industrieel gebak) ten voordele van plantaardige oliën, onder andere olijfolie en koolzaadolie.

En nog een laatste aangename tip!

Een glas (tussen 30 en 45 cl) rode wijn per dag zou door de aanvoer van antioxidanten een positief effect hebben op onze mentale gezondheid! Meer dan 1 glas is echter niet aangeraden. Drink met mate is hier dus de boodschap!