Het stinkt in huis!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Niets zo vervelend als onaangename geurtjes in huis. En die blijken bij regen-of vriesweer nog sterker?

Geurhinder kan verschillende oorzaken hebben. Ligt het aan je septische put? Of aan de regenput? Of is er misschien een probleem met de riolering?

Vieze luchtjes tijdelijk verdrijven kan door goed te luchten. Een tip uit de oude doos is om een schaaltje met gemalen koffie te plaatsen, de koffie zal de geur absorberen. Maar wees je ervan bewust dat stank alleen maar erger wordt als de oorzaak van het probleem niet behandeld wordt.

Geurhinder veroorzaakt door problemen met de riolering

Een veelvoorkomende oorzaak van geurhinder moet gezocht worden in de riolering. Verstoppingen, breuken en lekkages kunnen er immers voor zorgen dat onaangename geurtjes je woning binnenkomen.

Een rioollucht in huis of stank uit afvoerputjes kan veroorzaakt worden doordat het riool scheurt of verzakkingen vertoond. De stinkende gassen uit het riool kunnen dan vrijkomen en zorgen voor een vieze rioollucht in huis of op kantoor. Ook een ontluchtingskoker kan problemen geven wanneer deze niet in orde is.

Vaak is echter het probleem dat bacteriën in het leidingwerk zorgen voor stank. In het water wat langs deze bacteriën stroomt zit vrijwel altijd wel voeding voor deze bacteriën. Ze breken deze voedingsstoffen af en zorgen daarbij voor het vrijkomen van stinkende gassen. Sommige van deze gassen, zoals H2S, zijn zeer goed oplosbaar in het water. Hierdoor kunnen ze ook door het water in de siphon heen te ruiken zijn.

Vaak is de rioollucht in huis voornamelijk te ruiken tijdens regen. De riolering stroomt dan vol en de lucht die erin zit wordt naar buiten gedrukt. Het kan dan extra stinken, vaak is het de afvoer van de wasmachine die stinkt of de afvoer van de cv ketel stinkt.

Om deze problemen op te sporen zijn er organisaties die met speciale camera’s de rioleringen en buizen inspecteren. Zonder kap- en breekwerken kan men zo heel efficiënt de oorzaak van de geurhinder opsporen, zelfs in de kleinste leidingen.

Geurhinder veroorzaakt door de regenput of septische put

Naast rioolproblemen kunnen ook je regenput of septische put aan de oorzaak liggen van de geurhinder. Zo kunnen slib en resten van bijvoorbeeld takken en bladeren in je regenput terechtkomen, met als gevolg dat het regenwater een vieze geur krijgt.

Ook hiervoor vind je gespecialiseerde firma’s die de regenput en sceptische put professioneel zuiver maken.