Het rookfenomeen ontrafeld

Tot 31 augustus 2012

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Roken wordt ons langs alle kanten ontraden, maar je kan er niet omheen dat het sterk in onze cultuur ingebed zit. Hoe sterk, dat leer je in het Tabaksmuseum.

Wist je dat het West-Vlaamse Wervik bekend staat om zijn tabaksteelt? Al sinds de 17de eeuw wordt er tabak verbouwd en verhandeld. De streek werd ooit getekend door de tabakssmokkel richting Frankrijk. Dat spreekt tot de verbeelding!

Er zijn heel wat boeiende verhalen rond tabak. Niet verwonderlijk dat er in Wervik een Tabaksmuseum is opgericht. Dat bestaat intussen al 25 jaar en de collectie telt meer dan 6000 stukken. In de permanente tentoonstelling ontdek je alles over de tabaksteelt, de rol van vuur, het smokkelverleden en nog veel meer. Bezoek ook zeker de pijpengalerij en de collectie tabaksreclame.

Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Zo kan je er tot eind augustus 2012 de tentoonstelling "Reservistenpijpen kleuren de Duitse legers" bezoeken. Wist je dat het aan het einde van de 19de eeuw bij de Duitse krijgsmacht de gewoonte was om zich als herinnering aan de diensttijd een porseleinen rookpijp aan te schaffen? Die beschreef het verhaal van de soldaat in geuren en kleuren op de pijpenkop.

Je vindt het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat 63 in Wervik. Klik voor meer info door naar www.nationaaltabaksmuseum.be.