Het licht in je eetkamer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vijf tips om je eetkamer zomers licht te houden!

Is het niet heerlijk nu het zonnelicht in je eetkamer binnenglipt bij het ontbijt? Of ’s avonds die laatste zonnestralen nog dat beetje extra licht bij het avondeten geven?

Dat hoeft niet enkel in de zomer zo te zijn! Wij geven je 5 tips om je tafel steeds in het juiste licht te laten stralen:

1. Lengte van de pendel

Hangt de lamp te hoog dan verblindt ze; hangt ze te laag, dan belemmerd ze het zicht op de persoon tegenover je. Met een ideale afstand van 60-70 cm tussen de tafel en de onderkant van de lamp kan je dit vermijden.

2. Doe je meer dan eten aan de tafel?

Voordat je op zoek gaat naar een (nieuwe) lamp, is het belangrijk om eerst te bedenken wat je in de eetkamer allemaal doet. Zit je er alleen ’s avonds te eten, dan heb je heel andere verlichting nodig dan wanneer de eettafel ook je werkplek is of de plek waar de kleinkinderen spelen of huiswerk maken. Aan de hand van al deze verschillende functies kun je eenvoudig bepalen welke lampen wel én welke lampen niet geschikt zijn voor boven de eettafel.

3. Meer dan 1 lamp boven een grote eettafel

Het is wel zo handig als eenieder aan tafel kan zien wat hij of zij eet. Daarom is het belangrijk dat je voldoende lampen ophangt en zo de volledige tafel kan belichten.

Wanneer je een grote eettafel hebt, is een groep van 2, 3 of zelfs meer lampen een goede oplossing om voldoende licht te creëren in de eethoek. Aan de hand van de afmetingen van de tafel bepaal je eenvoudig hoeveel lampen je nodig hebt en dus ook hoe ver de lampen uit elkaar moeten hangen. Kies je voor een oneven aantal lampen? Neem het midden van de tafel dan als uitgangspunt. Door de lampen precies even ver uit elkaar te hangen, creëer je rust en symmetrie boven de eettafel.

4. Gedimd of diffuus licht

Felle lampen boven een eettafel bevorderen meestal niet de sfeer die zo’n ruimte uitstraalt. Je kunt daarom het best gaan voor dimbare verlichting waardoor je het licht boven je eettafel op zowel een sfeervolle wijze kunt inzetten.

Een andere optie is een lamp die diffuus licht verspreidt waardoor een grote lichtcirkel ontstaat. Het is niet alleen sfeervol, maar vooral ook heel praktisch. Je verlicht op deze manier een groter deel van je tafel.

5. Lichttemperatuur

Bij het kopen van een lamp heb je de mogelijkheid te kiezen tussen een licht met warmwit, daglichtwit of met een instelbare kleur. Dat zie je op de verpakking.

Terwijl warmwit licht gemoedelijk overkomt en uitnodigt om te relaxen is daglichtwit optimaal geschikt om bij te werken.