Herseninfarct : hoe voorkomen en herkennen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Er zijn dagelijks 52 mensen in België die het slachtoffer worden van een CVA, een cerebrovasculair accident, beter bekend als een beroerte. De gevolgen hiervan kunnen erg zijn, zoals motorische en/of cognitieve handicaps.

Om beter te begrijpen wat de impact is op het lichaam en hoe je de symptomen kan herkennen, maakt Fiftytoo voor jou hier even een kort overzicht.

Wat is een CVA?

Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit "ongeluk in de bloedvaten van de hersenen".

Ongeveer 75% van de beroertes ontstaan door zuurstoftekort doordat een slagader of een ader verstopt raakt. Wanneer dit gebeurt begint een stukje van het hersenweefsel af te sterven.

Een van de meest voorkomende vormen van beroerten is de trombose. Daarbij wordt meestal vet en kalk afgezet in de wand van een slagader, tot deze volledig verstopt is. Een andere vorm van beroerten wordt veroorzaakt door een zogenaamd embool. Dit betekent dat vanuit het hart of de grote bloedvaten zoals de aorta of de halsslagaders een brokje met bloedplaatjes, vet en/of kalk loskomt en gaat vastzitten in een bloedvat dat naar de hersenen gaat.

Voortekenen en symptomen

Helaas voelen de meerderheid van de mensen geen symptomen. Wanneer het probleem zich stelt, zijn de symptomen echter wel zeer herkenbaar. Dat kan enkele minuten duren maar ook verschillende uren.

Dit zijn 4 symptomen die je dadelijk waakzaam moeten maken:
- de mond staat scheef of een mondhoek valt naar beneden
- een arm of een been is verlamd
- het spreken is moeilijk en onduidelijk

Als je een van deze symptomen vaststelt, moet je ONMIDDELLIJK hulp roepen.

Probeer te onthouden op welk moment de symptomen exact begonnen zijn want deze informatie is zeer belangrijk voor het verzorgend personeel.

Letsels na een beroerte

Letsels na een CVA kunnen zeer verschillend zijn. Hoe groot de letsels zijn, hangt af van de ernst van de aanval en de snelheid waarmee hulp ter plaatse is gekomen.

In de meeste gevallen raken de letsels maar 1 hersenhelft. Letsels in de rechterhelft zullen bijvoorbeeld een (gedeelte of volledige) verlamming met zich meebrengen, moeilijkheden om voorwerpen te herkennen, oriëntatieproblemen, impulsief gedrag, … Letsels aan de linkerhelft kunnen een (gedeeltelijk of volledige) verlamming van de rechterkant van het lichaam veroorzaken, evenals taalproblemen, overdreven voorzichtig gedrag…

Risicopersonen

Welke personen lopen een hoger risico?

- 50-plussers : het risico verdubbelt om de 10 jaar.
- mannen lopen meer risico dan vrouwen
- mensen die met een hoge bloeddruk
- diabetespatiënten
- mensen met een te hoog cholesterolgehalte
- rokers
- mensen die veel alcohol drinken (meer dan 2 glazen per dag)
- mensen met overgewicht
- mensen die geen lichaamsbeweging hebben

Een tip: neem een gezonde levensstijl aan en ga regelmatig naar je arts om een algemene balans op te maken.