Hersenimplantaat helpt bij verlamming

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wetenschappers geven mensen die vanaf de nek zijn verlamd nieuwe hoop.

Drie mensen die vanaf de nek zijn verlamd, hebben in een recent onderzoek computertabletten kunnen gebruiken om vrienden te sms’en, op internet te surfen en muziek te streamen, dankzij het hersenimplantaat BrainGate2. Deze resultaten zouden een grote impact kunnen hebben op het leven van mensen die getroffen zijn door verlammingen.

Het systeem maakt gebruik van een reeks micro-elektrode geïmplanteerd in de hersenen die in real time de neurale signalen ontcijferen die samenhangen met de intentie om een ​​ledemaat te bewegen. Met alleen hun intenties konden de deelnemers een reeks algemene digitale taken uitvoeren, waaronder surfen op het web en het verzenden van e-mail. Eén deelnemer bestelde online boodschappen en speelde een digitale piano. "De tablet werd voor mij een tweede natuur, heel intuïtief," vertelde ze de onderzoekers toen hem werd gevraagd naar haar ervaring, volgens de studie. Het systeem stond zelfs twee van de deelnemers toe om in realtime met elkaar te chatten.

De resultaten bewijzen dat communicatie, mobiliteit en onafhankelijkheid gedeeltelijk kunnen worden hersteld voor mensen met anderszins beperkte controle over hun omgeving, en dat zonder de noodzaak van dure of gespecialiseerde apparatuur - een belangrijke ontwikkeling die een enorm positief effect zal hebben op de levens van mensen over de hele wereld.