Hernia-rugpijn

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

60% van de Belgen hebben vroeg of laat af te rekenen met rugpijn… In 2% van de gevallen gaat het om een hernia die deze rugpijn veroorzaakt!

Een hernia is bijzonder pijnlijk en brengt je echt van de kaart maar het kan verzorgd worden. Wat is een hernia? Welke zijn de symptomen? Waaruit bestaat de behandeling? Fiftytoo geeft een antwoord op al je vragen.

Wat is een hernia?

Ons lichaam heeft in totaal 24 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf of ’discus’. Samen vormen zij onze rug van aan het hoofd tot aan het bekken.

Er bestaan verschillende soorten hernia’s in het lichaam, maar meestal slaat de term op een discushernia in de wervelkolom. Hernia is Latijn voor breuk, discus voor schijf.

Een discushernia is een breuk in een tussenwervelschijf. Dan scheurt de ring.

Scheurt de ring verder in naar het centrum, dan komt een deel van de kern door de scheur naar buiten piepen. Nog een andere benaming is daarom hernia nuclei pulposi, wat verwijst naar het uitpuilen van de zachte kern. Zo’n uitpuiling kan klein of groot zijn. Is ze omvangrijk genoeg, dan duwt ze op een zenuwwortel die in haar buurt uit het ruggenmerg ontspringt, of in veeleer zeldzame gevallen op het ruggenmerg zelf.

Hoewel een hernia theoretisch van iedere tussenwervelschijf kan voorkomen , zien we in de praktijk dat het probleem zich het vaakst stelt bij de drie onderste tussenwervelschijven.

Hernia: de symptomen

De symptomen kunnen verschillen in functie van de wervels die getroffen zijn.

Een rughernia geeft direct pijn in de rug die kan verergeren tijdens het hoesten of niezen. De pijn in de rug straalt uit naar de benen. Soms stulpt de tussenwervelschijf zo ver uit dat er een bundel zenuwwortels aan het uiteinde van het ruggenmerg bekneld raakt. Dit kan gepaard gaan met pijn, een abnormaal tintelend gevoel en een verdoofd en slap gevoel in een of beide benen. Deze klachten kunnen toenemen bij lichamelijke inspanning.

Een nekhernia is een aandoening van een tussenwervelschijf van de nek met als symptoom een stijve nek en lichte tot matige nekpijn die kan uitstralen naar de schouders, de armen en de borst. Als er ook druk op het ruggenmerg plaatsvindt, kunnen de spieren van de bovenarmspieren minder krachtig worden en kunnen de bovenarm, onderarm en vingers verdoofd aanvoelen.

Hoe wordt een hernia behandeld?

In sommige gevallen is het genoeg voldoende te rusten maar vaak is er een medische behandeling nodig en in de ergste gevallen een operatie. Het belangrijkste doel van de behandeling is het verminderen van de klachten, zodat iemand met zijn dagelijkse activiteiten bezig kan blijven.

In eerste instantie wordt gewerkt met een behandeling waarmee de pijn en andere verschijnselen van beknelling worden verminderd. Deze behandeling gaat uit van gedoseerde rust (bewegen afgewisseld met rust), warme kompressen, oefeningen en massage (fysiotherapie). Verder kunnen ook pijnstillers en spierontspannende middelen worden genomen.

Behandeling van hernia: operatie

Een operatie (chirurgische behandeling) is meestal de laatste optie en wordt vooral toegepast als de verschijnselen ondanks de gewone behandeling blijven voortbestaan of zelfs verergeren. Het eerste doel van een chirurgische ingreep is het verminderen van de druk op het ruggenmerg en de zenuwwortels. Bij een operatie wordt soms de gehele tussenwervelschijf weggehaald en soms alleen de gedeelten die maken dat ruggenmerg of zenuwen bekneld raken.

Er werd ook een minder invasieve methode ontwikkeld via microchirurgie die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd en die 20 minuten duurt. Dankzij deze methode kan de patiënt ook sneller herstellen na de ingreep.