Herfstuitstap: bronstijd herten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Daguitstap naar de Belgische Ardennen; bronstijd herten

Alle seizoenen in de Belgische Ardennen leveren een compleet verschillend maar telkens een adembenemend plaatje op. In de winter is de Baraque Fraiture de place to be voor skiplezier. In de lente is de opbloeiende natuur in de Hoge Venen een absolute must. Heerlijk relaxen op het strand van één van de meren doe je in de zomer.

Maar wat extra aandacht verdient de herfst. Elders grijs en grauw, terwijl je in de Ardennen geniet van prachtige herfstkleuren en frisse lucht. Tijdens wandeling in de buurt van Malmedy of Dinant, of tijdens een stevige trektocht door de bossen van de provincie Luxemburg word je getrakteerd op een indrukwekkend kleurspel. Uniek in het land!

Brullende herten

Tijdens een herfstwandeling vroeg in de ochtend is de kans reëel dat je herten zal horen brullen; burlen wordt dit genoemd. Tijdens de bronsttijd proberen de mannelijke herten zo om de vrouwen te versieren. Het geluid ligt tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een koe. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen eind september en iets wat je als Belg eens in je leven moet meegemaakt hebben.

Begeleide wandelingen worden georganiseerd in september en oktober, de periode waarin de mannelijke herten bronstig worden en met hun indrukwekkend gebrul een hinde proberen te lokken.

De gidsen kennen de streek perfect en weten precies waar de kans groot is dat de wandelaars herten te horen en te zien krijgen. Deze wandelingen zijn een must voor elkenatuurliefhebber.

Gidsen reserveren

Een gids reserveren die je meeneemt om de herten te horen burlen, doe je hier:

- http://www.lecoeurdelardenne.be/arrangementen/
- http://www.criesthubert.be/