Hepatitis C: 2 miljoen besmettingen bij Amerikaanse babyboomers

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie US Health maakte vorige week bekend dat alle babyboomers (mensen geboren tussen 1945 en 1965) zich zouden moeten laten testen op Hepatitis C.

Maar liefst twee miljoen Amerikanen zouden besmet zijn met het virus dat de lever vernietigt.

Hepatitis C, doorgegeven via het bloed, is jaarlijk de doodsoorzaak bij meer dan 15 000 Amerikanen. De meesten onder hen sterven aan hepatitis c gerelateerde aandoeningen zoals levercirrose en leverkanker.

De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op studies die aantonen dat veel babyboomers decennia geleden besmet raakten, nog voor er routine screenings waren bij bloed- en orgaandonaties, of voor men zich bewust was van de gevaren van het delen van injectienaalden.

Voor de nieuwe richtlijnen van vorige week werd de test enkel aangeraden aan individuen die een zeker risico liepen op de infectie. Er wordt geschat dat ongeveer 3,2 miljoen Amerikanen chronisch besmet zijn met hepatitis C.

Hepatitis C veroorzaakt serieuze leveraandoeningen, waaronder leverkanker (de snelst stijgende oorzaak van kanker-gerelateerde overlijdens) en is de voornaamste oorzaak van levertransplantaties in de VS.

Een routine bloedonderzoek zou genoeg zijn om de te vermijden gevolgen van de ziekte aan te pakken, vooral in het licht van nieuwe therapieën die ongeveer 75% van de infecties kan genezen.

Laat u zich regelmatig testen op Hepatitis C en andere aandoeningen? Laat het ons hieronder weten!

Bron: Huffington Post