Helft Vlamingen riskeert burn-out

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vijftig procent van de werkende Vlamingen loopt een gemiddeld tot zwaar risico op een burn-out, zo toont een enquête in opdracht van De Morgen maandag. Ruim een derde valt in de categorie "zwaar risico", en een meerderheid in die groep (60 procent) ziet dat zo goed als niet in.

De lont is langs twee kanten aan het opbranden bij de helft van de werkende Vlamingen, zo toont de bevraging door onderzoeksbureau iVox bij een duizendtal werkenden. Ruim een derde (34 procent) loopt een zwaar risico op burn-out. Onder hen ziet 40 procent het risico ook in. "Maar 60 procent ziet het niet of amper", zegt onderzoeker Hans Verhoeven. "Ze geven zichzelf slechts een kleine (32 procent) of helemaal geen kans (29 procent) op een burn-out. Het gaat omgerekend om een tiende van de bevolking die een zware kans loopt in te storten maar die totaal niet ziet waarop ze afstevenen."

Klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB) is niet verbaasd over de resultaten. Volgens haar is een mens zeer slecht in staat in te schatten wanneer hij zijn stresslimieten overschrijdt. Mensen sommen wel symptomen op maar zien het geheel niet. Net daarom zijn we ook niet gemaakt voor een leven onder permanente druk, waarbij werk en privéleven in elkaar overlopen.

Ik ben niet verbaasd", reageert klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB), gespecialiseerd in burn-outonderzoek en -behandeling. "De mens is zeer slecht in staat in te schatten wanneer hij zijn stresslimieten overschrijdt. Hij somst wel symptomen op maar ziet het geheel niet. Net het feit dat we zo slecht zijn in die inschatting toont dat we niet gemaakt zijn voor een leven van permanente druk waarbij werk en privéleven in elkaar overlopen", aldus Van Hoof.

Bron: Belga