Hartaanval: 5 signalen die je maar beter kent!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Nog altijd zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1. Te vaak worden hartklachten verwart met ouderdomssymptomen.

Belangrijke oorzaken van een hartinfarct of -aanval zijn erfelijke aanleg, een hoge bloeddruk, overgewicht, stress, te weinig beweging en roken.

Andere klachten

Bij een hartinfarct heeft men vaak last van een beklemmende of drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek. Vaak duurt de pijn langer dan 5 minuten en kan die samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Maar ook de volgende klachten mag je niet ignoreren:

- Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
- Pijn tussen de schouderbladen
- Kortademigheid
- Extreme moeheid
- Duizeligheid
- Een onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Negeer daarnaast ook de volgende klachten niet, die kunnen wijzen op hart- en vaatproblemen:

- Plotseling zichtverlies. Ook als je opeens dubbelziet of last krijgt van wazig zicht, is het verstandig direct naar de Eerste Hulp te gaan.
- Opgezwollen benen. Zwelling(en) in de benen of pijnlijke benen kunnen duiden op diep-veneuze trombose. Deze aandoening kan zorgen voor blokkades in de aorta.
- Gelige oogleden of oogleden met gele plekjes kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol, wat het risico op een hartaandoening vergroot.
- Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de tandarts gaan om het gebit grondig te reinigen, de kans op een hartaandoening kan verkleinen. Pijn in de kaken kan ook op een hartaanval wijzen. De pijn voelt als kramp en straalt uit naar je oor of naar je hals.
- Ga naar een dokter wanneer je blauwachtige vingers, tenen, oorlellen, handen, lippen of wangen hebt. Dit kan ontstaan door een zuurstoftekort in het weefsel, wat kan duiden op hartfalen.
- Vooral bij vrouwen is vermoeidheid één van de meest voorkomende waarschuwingssignalen. Vaak geven mensen die op de rand van een hartaanval staan aan dat ze vaak vermoeid zijn en niet meer aan de normale dagelijkse activiteiten toekomen.
- Ook kortademigheid direct na het wakker worden kan een voorteken zijn. Mannen hebben vooral last van brandend maagzuur. Vrouwen daarentegen hebben vaker andere maagproblemen in de aanloop naar een hartaanval.

De klachten kunnen heel plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk, en verschillen per persoon. Belangrijk is om kalm te blijven en rustig te blijven zitten of liggen. Ga niet op eigen vervoer naar het ziekenhuis, maar bel een ambulance.