Handbagage: handig om weten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wie zich klaarmaakt voor een vliegreis, worstelt steevast met de vraag: "Steek ik dit in mijn handbagage, of maar beter niet?". De regels voor handbagage zijn dan ook niet eenvoudig.

De maximale afmetingen en het toegelaten gewicht zijn haast bij elke luchtvaartmaatschappij anders. En ze hangen dan ook nog eens af van de klasse waarin je reist...

De vakorganisatie van de luchtvaartmaatschappijen IATA geeft wel algemene richtlijnen voor de maximale grootte van je handbagage: 56 cm lang, 45 cm breed en 25 cm diep. Handvaten, wieltjes, zijzakjes, ... moet je meetellen. De maximum afmetingen die de verschillende maatschappijen toelaten, wijken hier meestal niet veel van af. Low cost maatschappijen Ryanair en Wizz Air hanteren 55 x 40 x 20 cm als norm.

Je moet ervan uit gaan dat je slechts 1 stuk handbagage mee aan boord mag nemen. Sommige maatschappijen laten een handtas of computertas of iets dergelijks wel toe als extra. Reis je in business-klasse, dan kan je meestal een tweede volwaardige (of iets kleinere) handbagage meenemen.

Het toegelaten gewicht verschilt veel sterker van maatschappij tot maatschappij. Bijvoorbeeld:
- Brussels Airlines: 6 kg (b.light) - 12 kg (b.flex) - 2 x 16 kg (b.business)
- KLM: 12 kg (economy) - 18 kg (business)
- Ryanair en Wizz Air: 10 kg
- Thomas Cook: 6 kg
- Jetair: 6 kg

Je kan dus vooraf beter even op je ticket of op de website checken wat de juiste beperkingen zijn…

Verder mag je ook niet gelijk wat in je handbagage stoppen: geen gevaarlijke stoffen (giftige, ontvlambare, ... stoffen) en geen (namaak)wapens. Ook scherpe voorwerpen zoals messen en scharen zijn uit den boze. Steek dat Zwitsers zakmes dus niet in je draagtas!

Tenslotte gelden er strenge regels voor het meenemen van vloeistoffen en gels aan boord van een vliegtuig. Elk flesje, tube of busje mag niet meer dan 100 ml bevatten. En alles samen mag je niet meer dan 1 liter bij je hebben. Er bestaan uitzonderingen voor bijvoorbeeld noodzakelijke medicijnen of babyvoeding.

Een fijne reis gewenst!