Haaruitval, alopecia, kaalheid,...

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

We verliezen dagelijks tussen 50 en 100 haren. Een beetje haaruitval is dus normaal. Maar wat als je meer haar verliest? Is dat een symptoom dat ons moet verontrusten? Is haaruitval onvermijdelijk na 50 jaar?

Alopecia, kaalheid... ?

Alopecia is een term die gebruikt wordt om haarverlies te beschrijven. Om dit mechanisme te begrijpen, is het belangrijk om de haarcyclus te kennen. De 100.000 haren die op ons hoofd staan, hebben immers allemaal dezelfde levenscyclus: ze ontstaan, groeien, vallen uit en worden dan weer vervangen door nieuwe haartjes die ook weer groeien en uitvallen…

Deze levenscyclus bestaat uit 3 fases: de groeifase, de rustfase en de telogene fase:

- Groeifase: gedurende deze fase, die van 2 tot 7 jaar duurt, groeit het haar ongeveer 1 cm per maand
- Rustfase: dat komt overeen met de 3 à 4 laatste levensmaanden van het leven van het haar en op dat moment stopt het haar met groeien.
- De telogene fase: het haar komt los van de hoofdhuid en valt uit. Iedere dag bevinden zich 50 à 100 haren in deze laatste fase.

Waarom verliezen we haar?

We weten allemaal dat het normaal is om dagelijks wat haar te verliezen. Bovendien verliezen we aan het begin van de herfst 2 à 4 maal meer haar dan in de andere seizoenen. Ook dit plots groter haarverlies is dus niet verontrustend en na enkele weken is weer alles in orde.

Er zijn echter ook gevallen waarin de haaruitval abnormaal is. Men spreekt trouwens van verschillende types van haaruitval in functie van de oorzaak.

Alopecia

Abnormale haaruitval treft niet enkel leeftijdscategorie op dezelfde manier: het treft 28% van de mannen tussen 35 à 50 jaar en meer dan 50% van de mannen ouder dan 50 jaar. 2 à 3% van de vrouwen worden ook geconfronteerd met alopecia.

Er bestaan verschillende types van alopecie:

- Alopecia androgenetica, of kaalheid volgens het mannelijk patroon is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij de man, veroorzaakt door een te grote hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Deze vorm van haarverlies is erfelijk en onomkeerbaar. Het haar valt geleidelijk uit.

- Congenitale alopecia: Deze erg zeldzame vorm van alopecia is te wijten aan het ontbreken van haarwortels of aan een anomalie in de opbouw van het haar.

- Acute Alopecia: Bij acute alopecie valt er op korte tijd een grote hoeveelheid haar uit, hetgeen te wijten kan zijn aan verschillende problemen: stress, chirurgische ingreep, bevalling, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, een groot ijzertekort, hormonale problemen, aids, …

- Lokale Alopecia: Deze vorm van haaruitval kan veroorzaakt worden door ziektes, huidinfecties of radiotherapie.

Hoe alopecia voorkomen?

Er bestaat geen wondermiddel om alopecie te voorkomen. Toch kunnen een paar voorzorgsmaatregelen de gezondheid van het haar bevorderen:
- Haarverzorging: Een goede hoofdhygiëne is belangrijk. Overmatig kleuren en gebruik van haardroger kan het haar beschadigen.
- Evenwichtige en gezonde voeding: dankzij een gezonde en evenwichtige voeding kunnen tekorten voorkomen worden. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, ijzer en vitamines B.
- Blijf zen !

Alopecia behandelen

In functie van het type alopecia, zal je arts de meest geschikte behandeling kunnen voorschrijven.

Voor de behandeling van alopecia androgenetica, zijn al veel “wondermiddeltjes” op de markt verschenen maar de efficiëntie ervan kon nog nooit bewezen worden.