Groene bladgroenten goed voor de hersenen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Groene bladgroenten, bijvoorbeeld spinazie of kool, zijn goed voor de hersenen.

Ze zouden ervoor zorgen dat dementie minder snel toeslaat. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Rush University Medical Center in Chicago.

De wetenschappers onderzochten 950 ouderen van gemiddeld 81 jaar oud.

Vijf jaar lang werden ze opgevolgd. De studie toont aan dat ouderen die regelmatig spinazie en kool eten, mentaal minder snel achteruit gaan.

De resultaten waren eenduidig, ook als rekening werd gehouden met andere invloeden zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, roken, bewegen en het risico op Alzheimer.

Onderzoekers vermoeden dat het positieve effect komt van vitamine K, een belangrijke voedingsstof.

Toch is verder onderzoek nodig, omdat andere gezonde stoffen in die voeding, zoals luteïne, foliumzuur en bètacaroteen, ook een positieve werking hebben.

Maar de boodschap is duidelijk: het kan zeker geen kwaad om vaak groene bladgroenten te eten.

Bron: Belga