Griep in ‘t land

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de winter worden we traditioneel met griep geconfronteerd. Ook dit jaar ontsnappen we er niet aan.

Griep is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen denken door griep geveld te zijn als ze in de herfst of winter ziek worden en koorts krijgen, maar ze kunnen even goed een gewone verkoudheid te pakken hebben. Wil je weten of je echt griep hebt, dan kan dat getest worden aan de hand van een uitstrijkje van je neus- of keelslijmvlies, of via een bloedtest.

Wat zijn de symptomen van een echte griep?

Griep kan snel op komen zetten. Je krijgt koorts en koude rillingen. Andere symptomen van griep zijn hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, een droge hoest en een verstopte neus. Je voelt je futloos en je hebt geen eetlust.

Elk jaar een ander vaccin

Griep komt elk jaar in een andere variant terug. Vaccinatie is mogelijk, maar door het gemak waarmee het virus zich aanpast moet er elk jaar een nieuw vaccin ontwikkeld worden. Het is de wereldgezondheidsorganisatie die de samenstelling van de vaccins gecoördineert. De vaccins zijn werkzaam tegen die virussen waarvan vermoed wordt dat ze zullen toeslaan.

Je brengt dus best elk jaar een bezoek aan de huisarts om een nieuwe griepprik te halen. Idealiter laat je je in oktober of november vaccineren. Later kan ook nog, maar bedenk wel dat het twee weken duurt voor het vaccin werkt.

Neem je voorzorgen

Om verspreiding van het virus tegen te gaan volg je best de volgende richtlijnen van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid:
- regelmatig de handen wassen
- mond en neus met een papieren zakdoek bedekken bij het niezen
- de papieren zakdoekjes meteen weggooien
- thuisblijven wanneer je ziek bent