Gratis op vakantie via home-sitting

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zin om gratis op vakantie te gaan? Dat kan! Via home-sitting kan je van omgeving veranderen in ruil voor een paar kleine diensten.

Een eerlijke uitwisseling

“Gezocht: koppel senioren om op huis met hond te letten”: dit is een typisch zoekertje voor home-sitting, ook gekend als house-sitting. Het is een nieuwe trend die huishoudens in staat stelt om van omgeving te veranderen zonder kosten te maken.

Het concept vindt zijn oorsprong in de VS en vertrekt van een eerlijke ruil:
- Aan de ene kant is er een eigenaar die op vakantie vertrekt en zijn huis niet graag onbeheerd achterlaat. Het kan ook zijn dat hij iemand nodig heeft om voor de huisdieren te zorgen, de planten water te geven, de post uit te halen, ...
- Aan de andere kant is er een ‘partij’ (persoon, koppel, gezin) die er graag een weekend of langer op uit wil zonder daar geld aan te besteden.

Via home-sitting kunnen deze twee partijen elkaar vinden. De eigenaar kan met een gerust hart vertrekken en de home-sitter profiteert van de voordelen van zijn vakantieplaats. Op zoek naar een plek in de bergen? Of naar een huis met een grote tuin en barbecue? Dat kan.

Hoe ga je tewerk?

Je kan je diensten als home-sitter aanbieden aan iemand die je kent. Maar zo blijf je natuurlijk dicht bij huis.

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn gading zou vinden, hebben een aantal agentschappen zich gespecialiseerd in home-sitting. Er zijn zelfs agentschappen die zich enkel en alleen richten tot 50-plussers. Kijk eens op taxistop.be. Kies je graag uit een groot aantal Europese bestemmingen.

Enkele tips

Eens je in contact bent met een eigenaar, bespreek dan zeker alle praktische details:
- Specifieke taken: Als je afspreekt om het huis schoon te maken, zorg dan dat je weet wat er juist verwacht wordt. Welk materiaal kan je gebruiken? Doe je ook de ramen?
- Verzekering: Spreek af welke verzekering er is moesten er zich problemen voordoen in het huis.
- Spreek indien nodig af of je iemand mag uitnodigen en onder welke voorwaarden.