Golf, sportief genieten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Golf, iedereen kent de sport, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Het is een prachtige buitensport!

Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub weggeslagen wordt van de ‘tee’ (afslagplaats) naar de ‘hole’ (een met een vlag gemarkeerd putje). Het doel is om de bal in zo weinig mogelijk slagen in de hole te doen belanden.

Van start naar handicap

Om golf te kunnen spelen moet je eerst de basisregels onder de knie krijgen. Hierbij gaat het niet alleen om de techniek, maar ook om veiligheid. Als beginnend golfer volg je theorie- en praktijklessen. Als je je baanpermissie haalt, mag je in één golfclub de baan op. De volgende stap is het Golfvaardigheidsbewijs (GVB), dat je haalt na een baantest. Daarna kan je op weg naar een officiële handicap. Je handicap geeft aan hoe goed je speelt. Hoe lager, hoe beter.

Verschillende slagen

Golf omvat een hele reeks technieken die je kan toepassen. Lees welke slagen er zoal zijn en je krijgt een beeld van de verscheidenheid van deze sport.

- Drive, Tee shot of Afslag: de eerste slag die je neemt bij elke hole.
- Flop shot: schot waarbij de bal zo hoog mogelijk over een obstakel wordt gespeeld.
- Punch shot: een laag schot om onder obstakels door te vliegen.
- Bunkerslag: Een bunker is een hindernis gevuld met zand. Met een bunkerslag sla je de bal uit zo’n hindernis.
- Pitch of Approach: slag die gebruikt wordt op zo’n 35 à 85 meter van de hole, waarbij ongeveer tweederde van de afstand wordt afgelegd door de vlucht en eenderde door de rol. Na de pitch ligt je bal normaal op de green (kortgemaaid stuk gras rond de hole).
- Chip: slag over een korte afstand waarbij de rol veel verder is dan de vlucht.
- Putt: Als de bal op (of direct naast) de green ligt dan is het tijd voor een putt. Met deze slag rol je de bal naar de hole. Daarvoor gebruik je een speciale club, de putter.

Van tee naar hole, en weer verder!

Als je denkt dat dit een sport is waar je niet moe van wordt, denk dan nog maar eens! De afstanden die je aflegt tellen serieus op, dus je wandelt je conditie op peil. De afstand tussen de tee en de hole ligt meestal tussen de 100 en 560 meter. Je speelt telkens 18 holes, dus tel maar op.

Afhankelijk van de lengte en de moeilijkheid van de hole wordt vastgesteld in hoeveel slagen de hole idealiter gespeeld wordt: dit is de ‘par’ (Professional Average Result) . Zo kan een speler die erg goed speelt op een baan ‘under par’ spelen.

De Belgische golfclubs

Op golfbelgium.be vind je een overzicht van de Belgische golfclubs. Klik op een provincie en alle namen verschijnen. Surf door naar de websites van de verschillende clubs. Daar vind je ook info over tarieven, die nogal eens kunnen verschillen per club.

Op naar de Olympische Spelen!

De wereld is rond zoals een golfbal! En het lijkt erop dat golf de wereld begint te veroveren. Golf is na meer dan 100 jaar opnieuw erkend als Olympische Sport en zal in 2016 beoefend worden op de Olympische Spelen van Rio.