Goedkoop op pad met het openbaar vervoer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Ben je één van de velen die automatisch in de auto stappen om ergens naartoe te rijden? Sta eens stil bij de mogelijkheden van het openbaar vervoer.

Gratis mee met bus en tram

Iedereen die 65 jaar wordt, krijgt de maand voordien automatisch een Omnipas 65+ kaart in de (brieven)bus. Met deze 65+ kaart kan je gratis gebruik maken van alle bussen en trams van De Lijn en de Waalse TEC. De kaart staat dan misschien wel ter discussie, maar tot nader order kunnen alle 65-plussers gratis opstappen. Handig als je gaat winkelen of op bezoek moet. Of misschien heb je gewoon wel zin in een ritje met de kusttram?!

Ook mooi om te weten: je kan met deze pas vier kinderen van 6 tot en met 11 jaar gratis meenemen. Handig als je met de kleinkinderen op stap gaat!Wil je in Brussel gebruik maken van het MIVB-net, dan heb je bovenop je 65+ kaart ook een MOBIB-kaart nodig. Je kan deze laten aanmaken in de BOOTIK-verkooppunten van de MIVB of via BOOTIK online. Voor de aanmaak van deze kaart betaal je een waarborg van 5 euro.

Goedkoop met de trein

Senioren vanaf 65 jaar krijgen een voorkeurstarief voor nationale treinreizen. Je betaalt 5,30 euro voor een retourticket in tweede klasse of 12 euro voor eerste klasse.

Let wel, op weekdagen mag je pas vanaf 9.01 uur vertrekken! Op zaterdagen en zondagen is de uurbeperking niet van toepassing. Spijtige uitzondering: in juli en augustus zijn de seniorentickets niet geldig in het weekend.

Nog geen 65?

Ben je nog geen 65? Wie drie kinderen onder de 25 heeft, kan bij de NMBS de kortingskaart voor grote gezinnen aanvragen. Dan betaal je voor standaardbiljetten in 1ste of 2de klasse maar de helft van de prijs.