Godenslaap

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In Godenslaap denkt een negentigjarige vrouw terug aan de Groote Oorlog en aan haar grote verliefdheid te midden van het puin van het kapotgeschoten Ieper.

Op zoek naar bevrijding

"Godenslaap" is het verhaal van een vrouw die zich uit het keurslijf van een tijd en een klasse wil bevrijden.

Helena voelt de dood naderen en blikt terug op het verleden. In het verzorgingstehuis waar ze woont vertelt ze aan verpleegster Rachida over haar tijd in de nonnenschool, de oorlogsjaren die ze in Frankrijk doorbracht, haar romance met een Britse fotograaf, de uitstervende wereld van de Vlaamse bourgeoisie, ... Daarbij wil ze aan geen enkele gebeurtenissen meer nadruk geven dan aan de andere. Gaandeweg ontstaat er een intiem panorama van België ten tijde van WO I.

De titel


In deel V doet het hoofdpersonage de volgende uitspraak, meteen een verwijzing naar de titel van het boek: “Het grootste deel van onze geest is een Indische god die zich uitstrekt in de alerte slaap van een kat, met stomheid geslagen, maar allesbehalve doof en alziend als het moet. Met de jaren, Rachida kindje, ik raaskal niet, met de jaren wordt wat we doen of laten, zeggen of verzwijgen of vergeten, steeds luider overstemd door de ademtocht van die waakzame slaap in ons, die we vergeefs met woorden proberen tot te dekken, maar die onze woorden ook aanjaagt. We spreken allemaal uit horror vacui (afschuw van de leegte).”

De auteur

Erwin Mortier (1965) schreef deze meer dan 400 pagina’s tellende roman. Hoe hij dood en liefde in de loopgraven rond Ieper haast letterlijk in elkaar schuift, is grote klasse. Dat hij soms té bloemrijke beeldspraak neerpent moet je erbij nemen.

Met Godenslaap demonstreert Mortier in elk geval dat hij een taalvirtuoos is. Hij won er onder andere de prestigieuze AKO Literatuurprijs mee. Een citaat uit het juryrapport: “Eindelijk een grote roman over de Grote Oorlog in de Nederlandstalige literatuur”. Volgens de krant De Morgen toont deze roman een auteur op het toppunt van zijn kunnen: “Dit is soeverein en superieur schrijven met de grote S, op alle fronten”.