Glutenvrij bier op de markt

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten. Dat zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Als ze gluten eten of drinken, krijgen ze darmklachten.

Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier. Ook al blijft er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten over, toch kan bier nog sporen van gluten bevatten.

Maar nu is er goed nieuws voor bierliefhebbers met een intolerantie voor gluten! Er is voortaan glutenvrij bier te koop in België: de Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe. In het brouwproces van de Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd. Dit biertje verdiende niet alleen het etiket ’glutenvrij’, maar ook ’biologisch’ en ’fairtrade’.

In Nederland is het Mongozo-bier al een paar maanden te koop bij Albert Heijn. In België is het verkrijgbaar bij Colruyt en Bio-Planet. Er zijn verschillende varianten: Mango, Banana, Coconut, Quinua en Palmnut. De Mongozo-bieren zijn ontwikkeld met ingrediënten uit exotische culturen. Mongozo betekent trouwens ‘proost’ in de taal van het Afrikaanse Chokwe-volk.