Gifstoffen in je dagcreme

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Lang niet alle cosmetica maakt je mooier. Veel producten bevatten stoffen die op de langere termijn schadelijk zijn voor de huid.

“Wist je dat de gemiddelde vrouw per jaar tot wel 2 kg aan chemicaliën door cosmetica binnen krijgt via de huid?”

Het is wetenschappelijk bewezen dat synthetische ingrediënten, die frequent gebruikt worden bij standaard verzorgingsproducten, giftig zijn. Parabenen, formaldehyde, tolueen, triclosan, lood,…worden gelinkt aan kanker.

Biologische verzorging is niet alleen zacht in gebruik maar bevat bovendien massa’s vitamines en antioxidanten die je huid van buitenaf een extra boost geven.

Echt biologische alternatieven voor cosmetica zijn te herkennen aan een biologisch keurmerk. EcoCert, BDIG, NaTrue en COSMOS zijn vier van de meest bekende keurmerken in Europa.

EcoCert bestaat sinds 1991 en mag alleen gebruikt worden voor cosmetica die volledig met natuurlijke grondstoffen, zoveel mogelijk uit biologische teelt, gemaakt is.

BIDH stelt dezelfde eisen aan producten en vraagt daarnaast om bewijs dat het telen en oogsten van de ingrediënten de natuur zo min mogelijk verstoort.

NaTrue waardeert producten met sterren. Een product met één ster kan natuurlijke en bijna-natuurlijke grondstoffen bevatten. Een product met twee sterren moet tenminste 15% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen bevatten. Een product met drie sterren bevat 20% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen.

COSMOS is een variant op NaTrue, die eist dat 95% van de grondstoffen afkomstig zijn van gecertificeerde biologische landbouw.