Gevaccineerd en toch griep?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Ja hoor, dat kan! Fiftytoo legt je uit waarom.

De laatste weken is de griep weer in het land en je hoort regelmatig van bekenden die ziek werden, ook al hadden ze een griepprik? Dat kan!

Virologen over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar een universeel griepvaccin dat in één keer bescherming biedt tegen alle griepvirussen. Er bestaat immers niet 1 soort griepvirus, maar er zijn er erg veel.

Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. De type-A-virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen, zoals A(H1N1) en A(H3N2). De influenza-B-virussen worden onderverdeeld in lijnen, namelijk de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn.

De typen-B griepen die nu nog buiten de vaccins worden gehouden, geven minder complicaties zoals longontsteking. Maar je kan er dus ook ziek van worden, zelfs als je een griepprik (tegen de A-virussen) had.

Moet ik me dan nog wel inenten tegen griep?

Er is geen reden om te stoppen met vaccineren. De griepprik is nog steeds effectief voor een aanzienlijk deel van de bevolking en voor de belangrijkste griepvirussen in ons land.

Zeker als je ouder bent dan 65 jaar wordt er aangeraden een griepprik te halen. De complicaties kunnen immers indrukwekkende medische gevolgen hebben.