Geneesmiddelen, een rem op de prijzen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Geneesmiddelen kunnen een stevige hap uit je budget nemen. Je koopt ze dan ook graag zo goedkoop mogelijk. Recent zijn de regels op voorschriften ook in die zin aangepast. Lees verder voor meer uitleg over voorschriften en geneesmiddelen.

Bij de dokter: merk of VOS?

Als je dokter een geneesmiddel voorschrijft heeft hij twee mogelijkheden.

Ofwel schrijft hij op het voorschrift de merknaam van medicament dat hij je wil laten nemen.

Ofwel schrijft hij de naam van het actieve bestanddeel op. Deze tweede mogelijkheid heet in het vakjargon ‘voorschrift op stofnaam’, of kortweg VOS.

Bij de apotheker, sinds april 2012

Sinds 1 april is de regelgeving rond de voorschriften op stofnaam strenger geworden. Heb je een dergelijk voorschrift, dan is je apotheker verplicht je een geneesmiddel mee te geven uit de groep van goedkoopste geneesmiddelen. Deze lijst wordt maandelijks bijgewerkt.

Zo bespaar je niet alleen zelf op je geneesmiddelen, ook voor de ziekteverzekering is dit systeem goedkoper.

Bij de apotheker, sinds mei 2012

Sinds 1 mei worden voorschriften voor antibiotica en antimycotica (tegen schimmels) automatisch beschouwd als voorschriften op stofnaam. Apothekers zijn verplicht om de goedkoopste antibiotica en schimmeldodende medicijnen voor te stellen aan de patiënt, ook als er op het voorschrift een bepaald merk staat dat duurder is. Het gaat wel enkel om acute schimmelbehandelingen, geen chronische.

Als je weet dat voorschriften voor antibiotica en antimycotica 10% vertegenwoordigen van alle voorschriften, is dit weer een hele besparing.

Er zijn twee uitzonderingen op de regel. Ten eerste wanneer gezondheidsredenen de strikte naleving van het voorschrift vereisen, en ten tweede wanneer de patiënt allergisch is aan één van de bestanddelen van het goedkope medicijn.

Wat merk je er zelf van?

Het kan zijn dat de naam, de vorm en zelfs de smaak van je geneesmiddelen voortaan anders zijn. Maar wat zeker ook verandert is het bedrag op je rekening!