Gele tanden door het ouder worden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Krijg je gele tanden nu je ouder wordt? En wat kan je eraan doen?

Er zijn heel wat redenen waardoor je gele tanden kan krijgen. Jammer genoeg hoort ouder worden daar ook bij... Met de jaren worden onze tanden geler. De glazuurlaag wordt geleidelijk aan dunner en de laag tandbeen dikker, waardoor de tanden stilaan geler worden. Er komen ook barsten in het dunnere glazuur waardoor de tanden gevoeliger worden voor uitwendige verkleuring.

De genen bepalen de aanvankelijke kleur van de tanden en hun evolutie bij het ouder worden. Ze hebben niet alleen een invloed op de transparantie van de tanden, maar ook op de dikte die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de kleur.

Sommige mensen hebben van nature witte tanden, anderen eerder gele. De kleur van de tanden is genetisch bepaald. Het dentine (de binnenkant van je tand) bepaalt welke tint uw tanden hebben. Het dentine bevindt zich juist onder de buitenste laag (het glazuur) van de tand.

Zijn blekende tandpasta’s een oplossing?

Sommige tandpasta’s bevatten schurende partikels die de tanden polijsten en oppervlakkige verkleuringen verminderen. Een dergelijke tandpasta dag in dag uit gebruiken is niet verstandig: het tandglazuur wordt er broos van.

Er bestaan ook tandpasta’s die het tandvlees roder maken, zodat het contrast tussen de tanden en het tandvlees vergroot. Ze hebben slechts een tijdelijk effect dat snel verdwijnt.

Tot slot zijn er tandpasta’s met blauwachtige partikels (vergelijkbaar met het optische blauwsel in waspoeders) die de tanden iets bleker laten ogen omdat ze het licht weerkaatsen. Dit effect verdwijnt zodra u een glas water drinkt.

Bleaching

1. Ambulant. De tandarts neemt een afdruk van de kaak en vervaardigt vervolgens gootjes die aan het gebit zijn aangepast. Daarin komt een gel op basis van waterstofperoxide of laaggedoseerd carbamideperoxide. U draagt de gootjes één tot twee uur per dag, gedurende minstens vijf dagen, waarna u ze twee dagen uit laat. Dit herhaalt u drie weken lang.

2. In de tandartsstoel. Het principe is hetzelfde als bij ambulant bleachen. Alleen is de gel geconcentreerder (wettelijk maximum 6 %) en wordt hij extra geactiveerd met een fotonenlamp. Een sessie duurt ongeveer een uur. En voor een optimaal resultaat moet u ze binnen de week herhalen. Tijdens de sessie brengt de tandarts om de tien minuten een fluoridegel aan om de tanden te beschermen.