Gehoorverlies vroeg symtoom van dementie?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Onderzoek suggereert een verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang.

Recent onderzoek suggereert een verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang. Minder goed horen zou een vroeg symtoom kunnen zijn opkomende dementie en gaat vaak de ziekte vooraf.

Na een 8 jaar durend gezondheidsonderzoek van meer dan 10.000 mannen, ontdekten wetenschappers uit Boston, Massachusetts, dat gehoorverlies gekoppeld is aan een aanzienlijk hoger risico op subjectieve cognitieve achteruitgang. De omvang van het risico steeg in overeenstemming met de ernst van het gehoorverlies. Het risico op dementie was 30 procent hoger bij mannen met een licht gehoorverlies, vergeleken met mensen die met ouder worden niet aan gehoorverlies lijden. Voor mannen met matig of ernstig gehoorverlies was het risico op dementie tussen de 42 en 54 procent hoger.

"Onze bevindingen", zegt onderzoeker Dr. Sharon Curhan, die werkzaam is als arts en epidemioloog, "tonen aan dat gehoorverlies geassocieerd is met een begin van dementie." Deze resultaten kunnen helpen bij het identificeren van individuen met een groter risico op cognitieve achteruitgang’, voegt ze eraan toe.