Geen water voor keukenbrand!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Onder zelfstandig wonende ouderen nemen woningbranden alleen maar toe. Vergeetachtigheid, de tragere mobiliteit en onvoldoende zelfredzaamheid zijn grote oorzaken. Er moeten dan ook maatregelen genomen worden als we ouderen langer zelfstandig willen laten wonen. Brandveiligheid in de keuken is een eerste stap!

5 tips voor een brandveilige keuken

1. Zorg ervoor dat elektrische apparaten zoals je toaster, koffiemachine of microgolfoven beveiligd zijn tegen oververhitting en dat er altijd voldoende ruimte rondom de apparaten vrij is, zodat de ventilatieopeningen hun warmte goed kwijt kunnen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de snoeren niet in de buurt van de spoelbak of het fornuis komen.

2. Elk huishouden is tegenwoordig bewust van het belang van een rookmelder. Maar wist je dat een rookmelder in de keuken geen goed idee is? In de keuken gaat een rookmelder te vaak af door het koken, omdat ze te gevoelig ingesteld zijn. De rookmelder wordt dan uitgeschakeld en niet meer opnieuw geactiveerd, met als gevolg dat deze niet maar af gaat bij een echte brand. Kies voor een speviale rookmelder voor de keuken, of plaats je rookmelder in de volgende ruimte - direct na de keuken.

3. Geen gordijnen in de keuken! Er zijn speciaal ontworpen gordijnen die beschikken over een brandvertragende stof. Deze brandvertragende stof is in verschillende soorten raamdecoratie terug te vinden zoals rolgordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen etc. - die kies je voor de keuken!

4. Daarnaast moet jij je ook bewust zijn van je eigen kleding bij het koken! Denk hierbij aan kleding met wijde mouwen, een schort, een handdoek, die van je schouder valt...

Laat nooit handdoeken, papieren zakken uit de supermarkt of andere spullen op je fornuis liggen - ook niet op een electrisch fornuis!

5. Het kan gebeuren dat er onder het koken dat er een vlam in de pan ontstaat; de grootste oorzaak van een brand in de keuken. De eerste natuurlijke reactie hierop is de vlam te blussen met water, maar dat is levensgevaarlijk! In dit geval kan het er voor zorgen dat er een steekvlam omtstaat!

Probeer het vuur af te zetten of probeer de pan van het vuur te nemen. De beste oplossing? Een deksel op de pan!

Lukt dat niet, gebruik dan een blusdeken. let er wel op dat je blusdeken in de keuken ook voor de keuken bedoeld is. Een band door het koken met olie, vet of boter kan namelijk erger worden als je het foute blusdeken gebruikt! Zorg ervoor dat je weet waar je brandblusapparaat staat en hoe je het moet gebruiken.

Ga niet met de pan aan de wandel. Je kunt struikelen of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.