Geeft jouw matras je rugpijn?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sta je elke ochtend op met rugklachten die in de loop van de dag verminderen of verdwijnen? Dan is het tijd om naar een nieuw matras uit te kijken.

Op middelbare leeftijd is rugpijn één van de belangrijkste redenen dat mensen hun mobiliteit verliezen. Sta je elke ochtend op met rugklachten die in de loop van de dag verminderen of verdwijnen? Dan is het tijd om naar een nieuw matras uit te kijken. Je matras is zelden de oorzaak van rugklachten. Maar hij kan rugklachten wel verergeren, verminderen of zelfs voorkomen.

Rugklachten die verergeren in bed, worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en onjuiste ondersteuning. Het is belangrijk dat je rug in een ontspannen en natuurlijke houding ligt en je matras je overal in de juiste mate ondersteunt.

Je belast je ruggengraat het minst als je hoofd, nek en ruggengraat in een min of meer rechte lijn liggen. De wervelkolom heeft ’s nachts de juiste ondersteuning nodig. Een goed gekozen matras kan helpen bij het onderhouden van een juiste houding.

Welke matras kiezen?

Een matras met verschillende comfortzones stemt de mate van ondersteuning af op het lichaamsdeel dat erop ligt. Dus extra ondersteuning bij de heupen, taille en schouders, en lichtere ondersteuning bij het hoofd en de voeten.

In het verleden raden artsen meestal zeer stevige matrassen aan. Maar een onderzoek, gedaan door Havard Medical School, op basis van een enquête onder 268 mensen met lage rugpijn, bleek dat diegenen die op een orthopedische (zeer hard) matrassen sliepen de minste nachtrust en ontspanning hadden. Mensen die ruim boven de 80 kg wegen het best ondersteund worden door de hardste versie van een matras. Kleinere mensen (onder de 70 kg) vinden vaak zachtere matrassen voldoende om hun lichaam passend te ondersteunen.

Veel te zachte matrassen kunnen echter ook problematisch zijn. Een relatief zachte matras dat de contouren van het lichaam goed volgt kan helpen de gewrichten te ontzien en zorgt er tevens voor dat de wervelkolom in een natuurlijk ligging terecht komt. Dit bevorderd een goede gezonde nachtrust en ontziet de rug van spanning.

Traagschuimmatrassen voelen comfortabel; door de manier waarop je wegzakt in traagschuim krijg je de indruk dat je heel goed ligt. Maar lichaamsondersteuningstests van de Nederlandse Consumentenbond tonen aan dat traagschuimmatrassen voor mensen met rugpijn meestal niet de beste keuze zijn.