Geef winterblues geen kans dit jaar

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het is koud, er is niet genoeg licht, je voelt je moe… wanneer het einde van het jaar nadert, is het niet gemakkelijk om er elke dag vrolijk bij te lopen. Toch kan het! Daarvoor geven we je hier 5 eenvoudige en efficiënte tips om de winter met de glimlach door te komen!

Bye, bye winterblues, ons humeur kan niet meer stuk!

Geen winterblues met frisse kleuren!

In de winter brengen we automatisch meer tijd thuis door maar dat hoeft geen reden te zijn om minder vrolijk te zijn. Integendeel! Als je thuis het nodige comfort heeft en je zorgt voor wat frisse kleuren, dan kan een avondje thuis een heel ontspannend effect hebben. Een leuk filmpje erbij en het is in orde.

Zorg er daarom voor dat je alle grijze en donkere decoratie vervangt door frisse kleuren. Je hoeft daarom niet je hele huis opnieuw te verven. Je kan een kamer al opfrissen met een kussen, een foto in een leuk kadertje, een lamp,…

Koop ook een kleurrijke trui, muts of sjaal. Zo loop je er de hele winter vrolijk bij!

Geen winterblues dankzij lichttherapie

In de winter moet ons lichaam het stellen zonder een belangrijke bondgenoot: licht. Om dit gebrek aan licht op te vangen en winterblues te vermijden, bestaat er een zeer efficiënte techniek: lichttherapie. Winterblues wordt in vele gevallen veroorzaakt door dit gebrek aan licht en het goede nieuws is dus dat je dit kan voorkomen zonder je neus buiten te steken!

Het principe: Je koopt een speciale lamp die een licht geeft dat gelijkaardig is aan zonlicht. Je kan deze lampen vinden in de meeste electrozaken. In sommige ziekenhuizen beschikken ze ook over deze lampen. Die kunnen uitgeleend worden of ter plaatse gebruikt worden. Lijken jouw symptomen toch meer te zijn dan lichte winterblues? Doe dan onze test: “Heb ik een depressie?” om meer duidelijkheid te krijgen.

Lees ook ons artikel over depressie bij 50plussers.

Gun jezelf een pleziertje om winterblues geen kans te geven

Zie je het deze winter even niet zitten? Aarzel dan niet om jezelf een pleziertje te gunnen! Wat doet je plezier? Wat tovert altijd een glimlach op je gezicht? Wat het ook is, doe het!

Of het nu een nieuwe haarsnit is of een nieuwe outfit, een verzorging, een avondje uit met vriendinnen, een glas wijn,… het maakt niet uit. Als jij er plezier aan beleeft, is het goed voor je humeur!

Heb je vooral rust nodig? Aarzel dan niet om die ook te nemen, zelfs als er werk op je ligt te wachten. Een avondje voor TV met een warme chocolademelk kan wonderen doen.

Eet die winterblues weg

Volgens sommige studies zouden omega-3 een invloed hebben op ons humeur.

Eet dus zo veel mogelijk vette vis: zalm (geniet van de promoties op zalm tijdens de eindejaarsperiode!), tonijn of sardientjes zijn ideaal! Aarzel ook niet om koolzaad- of notenolie op je salade te doen, 2 ingrediënten die bijzonder veel omega-3 bevatten.

Chocolade staat ook bekend om zijn gunstige invloed op ons humeur omdat het endorfines doet vrijkomen in de hersenen. Een beetje chocolade kan dus heus geen kwaad!

Droge vruchten, bananen en granen zijn ook altijd welkom op je bord. En als je echt gemotiveerd bent, kan je ook een kuur doen met koninginnenbrij of ginseng, dat doet echt deugd!

Lach die winterblues weg!

En dan nog een laatste tip: KEEP SMILING! Lachen is goed voor het humeur. Wetenschappelijke studies hebben zelfs aangetoond dat ons lichaam het echt nodig heeft om te lachen.

Terwijl we lachen, komen verschillende stoffen vrij: serotonine helpt depressies tegen te gaan en dopamine zorgt voor plezier.

Lach er dus maar op los!