Geef je gazon een facelift na de winter

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Na de winter heeft uw gazon uw aandacht nodig: hoe heeft hij de winter overleefd? Is hij nog overal even groen? Of heeft hij bruine of kale plekken?

Eerst en vooral is het belangrijk om de beschadigde plekken goed voor te bereiden. Het is aangeraden om de grond los te maken, de eventuele stenen, wortels en onkruid te verwijderen. Als de grond te leem is, dan kan u zand toevoegen om de grond los te maken. Als de grond te zanderig is, voeg er dan meststof of vochtige grond aan toe zodat hij sterker wordt.

Nu is het tijd om de “herstellingswerken” te beginnen. Eerst raden we aan om de grond te bevochtigen en de eerste grondlaag goed los te maken om dan de meststof toe te voegen. Daarna maakt u de grond terug mooi vlak.

Daarna kan het echte werk beginnen! Als het een klein plekje is, dan kan u gerust gewoon wat graszaad gebruiken. Zorg ervoor dat ze goed in de grond worden geduwd (met een rol bv.) en vergeet ze niet regelmatig te besproeien.

Als het gaat om een groot deel van het gazon, of als u niet kan wachten om een mooi groene vlakte te hebben, dan kan u gebruik maken van grasmatten. Zorg ervoor dat de eerste grasmat gelijk loopt met de kant (of haag bv.). Daarna kan u verder gaan met de andere rollen : deze worden gelegd zoals tegels, met steeds een andere beginplaats. Denk eraan om de rollen mooi recht te plaatsen en vermijd nissen tussen de rollen. Als u ergens overlappende stukken hebt, snij ze gelijk af met een scherp mes. Opgelet! Grasmatten moeten gelegd worden op de leveringsdag, anders kunnen ze uitdrogen. Indien u ze niet meteen kan plaatsen, zorg ervoor dat ze op een koele plaats in de schaduw gestockeerd worden. Wacht niet langer dan één dag om ze te plaatsen.

Nu is uw gazon bijna klaar voor de lente. Om de wortels goed in de grond te laten indringen, raden we aan om over de herstelde plaatsen met een rol te gaan. Bijkomend, is het belangrijk om het nieuw gazon goed te besproeien. Zo kunnen de wortels de voedingsstoffen goed opnemen. Na ongeveer 2 weken is uw nieuw gazon volledig geïntegreerd in de grond. Nu is het voldoende om uw volledige gazon enkel te besproeien wanneer het droog en warm is.

De eerste maaibeurt zou moeten gebeuren als het gras ongeveer 6 centimeter hoog is. Gedurende deze eerste maaibeurt, mag het gras niet te kort afgemaaid worden, één derde van het gazon helpt uw gras sterk te worden. Meer tips op www.gardena.be .