Gasgeur? Wat nu?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat doe je eigenlijk als je gas ruikt in huis?

Ruik je gas? Dit is wat je moet doen bij een gaslek!

Bij gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats! Aardgas op zich is niet giftig, maar brengt wel risico’s met zich mee. De belangrijkste: ontploffingsgevaar. Weet dat elektrische apparaten, lampen en je gsm vonken kunnen veroorzaken als je ze aan- of uitschakelt. Die vonken kunnen het gas doen ontvlammen.

1. Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt.

2. Is de meterkraan binnen handbereik? Draai hem dan dicht.

3. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Pas daar kun je je gsm veilig gebruiken. Bel het noodnummer.

4. Is de gasgeur eerder beperkt (je ruikt af en toe gas, maar niet permanent)? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en zet ramen en deuren open. Ga naar buiten en bel, op veilige afstand, het noodnummer.

Noteer het gratis nummer 0800 65 0 65 in je GSM. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. Gasspecialisten komen zo snel mogelijk.

Kijk regelmatig de vlammen van je gastoestellen na. Zijn ze mooi blauw? Dan is er niets aan de hand. Is de vlam oranje of geel? Is ze hoger dan normaal? Dit wijst erop dat je toestel niet goed werkt! Schakel zo snel mogelijk een vakman in!

Bron: eandis.be