GSM maakt 50-plusser 8 jaar jonger!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een Duitse studie toont aan dat senioren die een smartphone hebben en zich er vaak mee bezighouden geestelijk 4 tot 8 jaar jonger zijn dan anderen.

Het loont om een smartphone te kopen en uit te zoeken wat een app is en er meteen een aantal te downloaden. In een Europees onderzoek werden 3000 senioren in Engeland en Duitsland gevolgd die zich regelmatig met hun smartphone bezighouden. En wat blijkt?

Senioren die zich veelvuldig met hun smartphone bezighouden, zijn op hun 60-ste net zo fit als mensen vroeger op hun 52ste. Zij scoorden niet alleen beter op een IQ-test, maar waren ook spraakvaardiger en sneller in het antwoorden van de vragen.

Natuurlijk is dit ook nauw verbonden met de verbeterde gezondheidstoestand van de senioren, maar het viel de onderzoekers op dat hoe meer de senioren met smartphone techniek bekend waren, hoe beter zij scoorden.

Jongeren worden dommer, ouderen worden slimmer?

Maar vroegere studies wijzen toch al op het feit dat jongeren zonder het internet niet meer kunnen nadenken? Het blijkt inderdaad zo te zijn dat veelvuldig gebruik van de smartphone jongeren geen goed doet. Maar hoe zit het dan met ouderen? Het is het leren van nieuwe dingen, zeggen de onderzoekers, waardoor ouderen geestelijk fit blijven en minder risico lopen op dementie. Elke dag hetzelfde ondernemen en niets nieuws uitproberen is niet goed voor de geestelijke gezondheid.