Frankrijk: ethylotest verplicht in de wagen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sinds 1 juli moet je op de Franse openbare weg verplicht een alcoholtest in de wagen hebben. De wet is van toepassing op iedereen, ook op toeristen.

In feite moet je altijd een ongebruikte test in de wagen hebben, dus voor alle zekerheid voorzie je best enkele exemplaren. Zo heb je in geval van een controle nog een ongebruikte test voor handen. De test zelf geeft met een kleurenindicator de aanwezigheid van alcohol in de uitgeademde lucht aan. In Frankrijk is de maximaal toegelaten concentratie alcohol 0,25 milligram per liter.

De test kost tussen de 1 en 3 euro en is in ons land verkrijgbaar bij de apotheek, in grootwarenhuizen en in gespecialiseerde autozaken. Omdat de nieuwe wet pas werd ingevoerd, kan het echter moeilijk zijn om de test te vinden. Online bestellen kan ondermeer via BestelApotheek. Als je de test(s) koopt, let er dan op dat er zeker de vermelding ‘NF’ (Norme Française) op te zien is. Een elektronische test (eveneens met de vermelding ‘NF’) is ook een optie, maar reken daarvoor op 100 tot 150 euro.

Tussen 1 juli en 1 november is er sprake van een overgangsperiode. Bestuurders die dan geen test in de wagen hebben, krijgen een verwittiging. Na de overgangsperiode bedraagt de boete voor het niet bij zich hebben van de test 11 euro. Bestuurders van motorvoertuigen met motoren onder 50 cm³ en bestuurders van wagens die uitgerust zijn met een anti-start ethylotest, zijn vrijgesteld van de nieuwe maatregel.

Meer weten

Alles over Frankrijk vind je op http://be-nl.franceguide.com