Focus op onze gewrichten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De mens heeft gewrichten om te kunnen bewegen. Een gewricht is het punt waar twee botten met elkaar verbonden zijn. Onze gewrichten zijn zodanig opgebouwd dat zij zowel sterk als flexibel zijn. Ze zijn sterk omdat zij als tussenschakels tussen de botten enorme krachten moeten kunnen verdragen en flexibel omdat zij bewegingen van onze botten onderling mogelijk moeten maken.

Het ene gewricht is het andere niet

Afhankelijk van de soorten bewegingen die we maken, hebben wij in de loop van onze ontwikkeling verschillende soorten gewrichten gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde- of kogelgewrichten zoals de heup, en scharniergewrichten zoals de elleboog. Niet alleen de vorm van het gewricht bepaalt het bereik van onze bewegingen, maar ook de omgevende structuren. Denk maar aan spieren, gewrichtskapsels en banden. Bekende voorbeelden van banden zijn de enkelbanden en de kruisbanden van de knie.

De botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen en in het gewricht bevindt zich vloeistof. Zij zorgen ervoor dat het gewricht gesmeerd en soepel blijft. Het kraakbeen is elastisch en kan daardoor schokken opvangen.

Gewrichtspijn

Klachten over gewrichten kunnen heel uiteenlopend zijn. Soms blijven de klachten beperkt tot één gewricht, bij anderen worden verschillende gewrichten tegelijk aangetast. Klachten kunnen heel plots of juist heel geleidelijk opkomen.

Vooral schokken kunnen pijnlijk zijn, bv. bij lopen op een harde ondergrond. Veel voorkomend is ’startpijn’ in het gewricht, de pijn die opkomt bij het begin van een beweging. In de knie treedt startpijn bijvoorbeeld op bij het uitstappen na een lange autorit. De pijn verdwijnt bij het bewegen en keert terug na langdurige belasting.

Artritis is een ontsteking van een gewricht. Artritis kan vele oorzaken hebben, zoals een infectie. Soms is het een auto-immuunziekte, dit betekent dat de afweerstoffen het eigen lichaam aanvallen. Dit is bijvoorbeeld het geval in geval van reumatoïde artritis.

Hardnekkige gewrichtspijn kan het eerste teken zijn van artrose, dit is gewrichtsslijtage. Deze pijn wordt erger bij koud en vochtig weer en bij belasting. Artrose treedt over het algemeen op hogere leeftijd op en is het gevolg van de normale slijtage van het kraakbeen in een gewricht.

Voeding als bouwsteen

Kraakbeen krijgt zijn voeding van de gewrichtsvloeistof en niet van bloedvaten. Daardoor is het nogal kwetsbaar en herstelt het slecht. Methylsulfonylmethaan (MSM) is een bron van zwavel en is een belangrijk opbouwend element in kraakbeen, pezen, spieren, gewrichtskapsel, gewrichtsbanden en ligamenten. Zwavel vindt men in vlees, vis, prei, ajuin, knoflook, bieslook, kolen, peulvruchten, eieren, groene groenten, volle granen en in sommige citrusvruchten. MSM kan ook als supplement ingenomen worden.

Ook voldoende calcium is van belang voor uw beenderen. Melk en melkproducten zijn de belangrijkste bron van calcium. Als u calciumsupplementen inneemt, denk er dan aan dat de absorptie van calcium enkel mogelijk is als uw lichaam over voldoende magnesium en voldoende vitamine D beschikt. Er zijn supplementen die deze bouwstenen combineren.

Bewegen is van belang

Dagelijks bewegen en oefenen helpt om gewrichten zo goed mogelijk te blijven gebruiken. Geoefende spieren rondom het aangedane gewricht zorgen ervoor dat u meer kunt en minder pijn heeft. Pleidooi voor een actieve levensstijl dus.