Flossen tegen een infarct

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een slecht gebit kan niet alleen een hartinfarct veroorzaken, maar ook pancreaskanker. Flossen blijkt levensverlengend!

Uit recent onderzoek in een verpleeghuis in Noord-Holland bleek dat 80 procent van de senioren een matige tot slechte mondgezondheid had.In Nederland wordt dan ook een landelijke campagne opgezet om vijftigplussers bewust te maken van een goede mondzorg.

Naast pijn-, kauw- en slikproblemen kan een slechte mond­gezondheid leiden tot gewichtsverlies, longontsteking, hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloed­suikerspiegels en snellere veroudering van het brein.

Eigen gebit

Aangezien ouderen vaker hun eigen gebit houden, waar door de jaren heen vaak al veel aan versleuteld is, moet de tandarts senioren leren hoe ze met hun leeftijd en hun gebit om moeten gaan.

Bloedend tandvlees en slechte adem zijn de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn.

Medicatie

Ongeveer veertig procent van de vijftigplussers slikt medicatie. Bloeddrukverlagers, pillen tegen hartritmestoornissen, antidepressiva - die hebben invloed op het speeksel. Mensen die deze medicatie slikken, krijgen als bijwerking vaak een drogere mond. Aangezien speeksel stoffen bevat die de afweer tegen cariës regelen, neemt de kans op gaatjes en tandvleesproblemen toe.

Omdat de mensen langer hun eigen tanden en kiezen houden, moet de tandarts steeds vaker ingrepen doen bij ouderen die pillen slikken en minder gezond zijn. Daar kleven risico’s aan.

Een twaalf jaar durende studie bij meer dan veertigduizend mannen bracht aan het licht dat het gemiddelde risico op een beroerte met zestig procent toeneemt als er een slechte mondzorg in het spel is.

Kanker

Er wordt ook een relatie vermoed met kanker aan maag, darmen en alvleesklier (pancreas). Vooral mannen met slechte gebitten hebben een grotere kans op kanker aan de pancreas. In een groot onderzoek onder 50.000 mannen ontdekte de Harvard School of Public Health 2 jaar geleden een duidelijk verband tussen kanker aan de alvleesklier en mannen met slechte gebitten. Duidelijk werd ook dat de kans op pancreaskanker toeneemt naarmate de staat van het gebit slechter is. Het is niet bekend waarom juist de pancreas hiervoor gevoelig is.

Er is mogelijk ook een verband met artritis, longontsteking, botontkalking (osteoporose) en met moeilijk te verklaren extreme vermoeidheid, zoals bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS).

Flossen: levensverlengend

Met alleen poetsen verwijder je lang niet alle tandplak. Ongeveer een derde van de tandplak zit verstopt tussen de tanden en de randen van het tandvlees. Dat kun je alleen met flosdraad of ragertjes verwijderen.

Volgens onderzoek van de Harvard Medical School is tandvleesontsteking een van de grootste veroorzakers van aderverkalking. Dagelijks goed flossen is een belangrijke voorwaarde voor een gezond, lang leven, concluderen de onderzoekers. Zeer recent Italiaans onderzoek bevestigt het verband tussen tandvleesontsteking en aderverkalking.