Fietsen in Vlaanderen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vlaanderen is een paradijs voor fietsliefhebbers. Je vindt nergens een mooier decor dan ons Vlaamse land. De sportieve fietser kan de Vlaamse Ardennen intrekken en zich uitleven op legendarische kuitenbijters zoals de Muur van Geraadsbergen. Voor een rustige fietstocht kan je terecht in de Kalmthoutse Heide of het Brugse Ommeland.

Een netwerk van fietsknooppunten verbindt alle Vlaamse fietswegen. De eerste knooppunten werden 15 jaar geleden in Limburg ‘ingereden’ en wonnen snel aan populariteit. Sinds mei 2010 is het hele Vlaamse land voorzien van fietsroutes die door een knooppuntennet verbonden zijn, in totaal 12.300 km! Het knooppuntennetwerk loopt zelfs door tot in Zuid-Holland.

De ultieme fietsdroom is nu werkelijkheid: je kan zelf je eigen fietsroute samenstellen. Als leidraad kun je de uitgestippelde fietsroutes volgen. Als je je op de website Vlaanderen Fietsland registreert, kan je bovendien een heel aantal fietsroutes downloaden als GPS-fietsroute.

Op Fietsnet kan je alle fietsroutes zien, en aanklikken waar je wil passeren. Je ziet dan ook het aantal kilometers optellen. Als je aan het fietsen gaat, heb je fietskaarten nodig. Daarop staan telkens een aantal fietsroutes plus beschrijving. Bij elke fietsroute staat vermeld waar je ze kan kopen, meestal is dat bij de provinciale toeristische dienst.

Het onderhoud van het netwerk kost jaarlijks per provincie ongeveer 160.000 euro. De inkomsten van de fietskaarten komen dus goed van pas...

Fietsen in het pittoreske Vlaams-Brabant

Het fietsnetwerk in Vlaams-Brabant telt 1670 kilometer aan fietspaden. Je kan kiezen voor het glooiende landschap van het Hageland. Of je ontdekt de Groene Gordel rond Brussel met de Brabantse Kouters en het Pajottenland als uitlopers. Je kunt er fietsen langs kronkelende rivieren, en tussen de heuvels vind je er prachtige landelijke dorpen. Een aanrader voor elke fietser!

Hier vind je het kaartje van de Demer- en Dijletocht, een themaroute gebaseerd op de fietsnetwerken Hageland en Groene Gordel. Deze fietsnetwerken worden uitgegeven door Toerisme Vlaams-Brabant.

Vakantiegevoel in West-Vlaanderen

Iedereen associeert onze kustprovincie met vakantie. Ook van fietsen krijg je natuurlijk een vakantiegevoel... In de polders heb je sterke benen nodig om de wind te trotseren. Achter de polders vind je het prachtige Brugge, de Westhoek met zijn oorlogsverleden en het glooiende Heuvelland met zijn Kemmelberg.

West-Vlaanderen heeft een fietsknooppuntennetwerk van maar liefst 2500 km aan fietstrajecten. Je kan er prachtige routes uitstippelen! De fietsnetwerkkaarten van West-Vlaanderen kan je aankopen via www.fietsen-wandelen.be.

Probeer de Brugse Ommeland-Noord eens. Hier vind je de kaart. Dit fietsnetwerk serveert je schitterende polderplaatjes, historische heidegebieden en mysterieuze kasteelbossen. Deze fietsroute begint en eindigt in het pittoreske Damme, dat op een steenworp van Brugge ligt.

Naast het water fietsen in Oost-Vlaanderen

Dender, Schelde of Leie: bij elke fietstocht in Oost-Vlaanderen kom je wel ergens een rivier tegen. Deze rivieren bepalen voor een groot deel het landschap. Denk maar aan de polders in het Meetjesland, land dat teruggewonnen is op zee. In tegenstelling tot deze vlakten vind je er ook de Vlaamse Ardennen, de streek van de legendarische Ronde van Vlaanderen. Maak gebruik van de fietsrouteplanner Oost-Vlaanderen!

De thematocht Fietsen langs meersen en meanders laat je genieten van de natuur in de Leievallei. Klik hier voor de kaart. De meanderende Leie vormt het fundament van de natuurgebieden waarlangs het heerlijk fietsen is. Je rijdt langs de Assels, De Latemse Meersen, de Ooidonkmeersen in Deinze en de Keuzemeersen in Drongen. Onderweg kom je ook pittoreske dorpen zoals Sint-Martens-Latem tegen.

De provincie Oost-Vlaanderen biedt ook heel wat arrangementen aan. Wil je de fietstocht combineren met een overnachting of andere activiteiten, dan kan je op hun infopagina meer tips terugvinden.

Variatie troef in Antwerpen

In de provincie Antwerpen heeft elk traject een verrassing voor je in petto. Fietsen langs de kronkelende Nete, een oude spoorlijn of elegante kastelen. Schitterende natuurgebieden doorkruisen, zoals de Kalmthoutse Heide. Of ‘lekkere’ trajecten uitproberen, waaronder de Trappistenroute of de Aardbeienroute. Samen goed voor 2750 km fietsplezier!

Klik hier voor een blik op de Stilteroute, een prachtige route in de Antwerpse Kempen. Je fietst langs natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout, het Gewestbos in Ravels en het Turnhoutse Vennengebied.

Fietsen in fietsparadijs Limburg

Limburg is dé fietsprovincie bij uitstek. Het fietsroutenetwerk van ruim 2000 km bestaat uit goed onderhouden en meestal autovrije fietspaden. Het geheel van fietspaden, fietsvriendelijke cafés en logies, picknickplaatsen, rustbanken, fietsverhuur en een vlotte pechverhelping geven een ongekend fietscomfort. Al fietsend kan je er de vier toeristische regio’s doorkruisen: de uitgestrekte bossen in de Limburgse Kempen, het fruitige Haspengouw, de prachtige Voerstreek en het grenzeloos charmante Maasland. Van het vlakke landschap in het noorden van de provincie tot het glooiende landschap in het zuiden, verscheidenheid alom.

Verschillende thematische fietsroutes leiden je doorheen de verschillende regio’s. Een goed voorbeeld is de fietstocht Grenzeloos fietsen langs de Maas, doorheen het prachtige landschap gecreëerd door de kronkelende Maas. De mooie natuur en de pittoreske Maasdorpjes maken van deze fietstocht een onvergetelijke ervaring. Voluit limburgen dus!

Deel je mooiste fietsroute met andere lezers!

Het is niet eenvoudig om de mooiste fietsroutes te ontdekken in het kluwen van knooppunten. Gelukkig bestaan er per provincie uitgestippelde routes die in aparte brochures verkrijgbaar zijn. Misschien heb je zelf wel een favoriete knooppuntenroute die je graag met andere lezers wilt delen.

Stuur ze op naar info@fiftytoo.be in de vorm van een knooppuntentraject (bv. 1 – 23 – 24 – 40 – 47 – 62 - …) met een korte beschrijving van de bezienswaardigheden. De mooiste routes worden in deze rubriek gepubliceerd.

Test een elektrische fiets uit!

Fietsproducent Norta heeft een mooie aanbieding voor fietsend Vlaanderen. Om kennis te maken met hun elektrische fietsen, biedt Norta je de kans om ze gratis uit te testen! Hier vind je alle info.

Na het testen van de e-bike, kan je je nog aan een extraatje verwachten. Interesse in het boek ‘De mooiste fietsroutes van Vlaanderen’ (uitgeverij Lannoo)? Laat na je testrit een formulier afstempelen, stuur de bon op naar Norta en je krijgt een gratis exemplaar toegestuurd.

Fiftytoo wenst je een fijn fietsseizoen!