Favoritisme, kan je het toegeven?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Favoritisme komt in elke familie voor. Hoewel het absoluut ’not done’ is om dat toe te geven, hebben haast alle ouders een ’favorietje’ als het gezin meerdere kinderen telt.

Bij vaders is dat heel vaak de jongste dochter, terwijl de oudste zoon meestal moeders oogappel is. Wetenschappelijke studies spreken van zo’n 70% ouders met voorkeur, met de bedenking dat de aantallen in werkelijkheid waarschijnlijk nog een stuk hoger liggen. Want voorkeur toegeven is en blijft een moeilijk gegeven.

Kijk eens rond in jouw familie! Dit kan voer zijn voor een pittige discussie! De gemoederen kunnen misschien wat bedaard worden als je aanhaalt dat er een duidelijke oorzaak is voor dit favoritisme. Het komt voort uit evolutionaire noodzaak. We zijn geprogrammeerd om onze aandacht te richten op de kinderen die de grootste kans hebben om zich succesvol voort te planten. Maar er spelen gelukkig ook andere factoren mee die dit effect temperen, zoals liefde, warmte en loyaliteit.

Tot slot: ook in de andere richting kan je favoritisme vinden. Kinderen kunnen ook een lichte of sterke voorkeur ontwikkelen voor één van de ouders. De levensfase waarin een kind zit, kan hier een rol in spelen. Dat is heel duidelijk bij kleine kinderen, die zich het liefst laten troosten door de ouder die het meest voor hen zorgt.