Erectieprobleem kan beroerte voorspellen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Van de 10 mensen die in het ziekenhuis opgenomen worden voor een hartaanval, hebben er 6 erectieproblemen.

Wanneer een man geen erectie kan krijgen, wordt dat vaak toegeschreven aan een psychologische oorzaak. Maar in acht van de tien gevallen zijn er fysieke factoren in het spel.

Er is steeds meer bewijs dat er een relatie bestaat tussen erectieproblemen en problemen met hart en bloedvaten.

Erectieproblemen, hart en bloedvaten

Van de 10 mensen die in het ziekenhuis opgenomen worden voor een hartaanval, hebben er 6 erectieproblemen. Op basis van deze waarnemingen heeft men kunnen vaststellen dat erectieproblemen een onderliggend symptoom kunnen zijn voor een ernstige vaatziekte, zoals een hart-aanval of een beroerte.

Toch is praten over erectieproblemen nog altijd niet voor iedereen evident. Voor veel patiënten blijft het moeilijk om dit intieme onderwerp aan te snijden (amper één man op de drie praat erover tijdens een doktersbezoek). En ook artsen hebben er moeite mee om hun patiënt te vragen of alles goed gaat op dit vlak.

Hoe komt het dat er een verband bestaat tussen erectieproblemen en hart- en vaatziekten?

De erectie is een cardiovasculair proces. Het wordt gestuurd door twee factoren: het caverneus weefsel en de bloedtoevoer naar de penis, die bepaald wordt door de aders. Maar aangezien de aders die de penis van bloed voorzien, kleiner zijn dan de krans- of hoofdslagaders, zullen zij bij beschadiging vroeger aangetast worden, doorgaans drie jaar eerder.

Wat kan deze vaten beschadigen? Een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, een zittend leven,...

Ofwel: een uitgebalanceerd dieet doet meer voor een man dan alleen zijn hart beschermen – het beschermt ook zijn seksleven.