Enkel nog zelfdovende sigaretten te koop

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vanaf 17 november 2011 mogen in de Europese Unie alleen nog zelfdovende sigaretten verkocht worden. Het is de bedoeling om het aantal branden door onbewaakt achtergelaten sigaretten drastisch te doen dalen.

Brandende sigaretten veroorzaken in Europa jaarlijks zo’n dertigduizend branden. Daarbij vallen elk jaar duizend doden en vierduizend gewonden. Sigaretten behoren tot de belangrijkste oorzaken van dodelijke branden.

De invoering van zelfdovende sigaret zou elk jaar vijfhonderd mensen het leven redden. Deze sigaretten hebben twee ringen van dikker papier, waardoor ze opgedeeld zijn in compartimenten. Als er geen trek meer genomen wordt en de tabak in een compartiment is opgebrand, dan dooft de sigaret vanzelf uit door zuurstofgebrek.

In de Verenigde Staten, Canada en Australië is de maatregel al eerder ingevoerd. Ook Finland maakte de zelfdovende sigaret al verplicht, als eerste Europese land. Daar heeft de maatregel het aantal dodelijke slachtoffers van sigarettenbranden met 43 procent doen dalen.

Rokers zullen het dus merken: hun sigaret dooft voortaan vanzelf uit als ze even blijft liggen. Maar blijf toch ook met deze sigaret voorzichtig, want een volledig brandveilige sigaret bestaat niet!